sâmbătă, 26 noiembrie 2016

Ce spune culoarea părului tău despre tine


Hair stylistul Cristina Grama va lansa prima enciclopedie de hair design din România. Am stat de vorbă cu specialistul care ne-a dezvăluit ce semnifică nuanţele cu care alegem să ne îmbunătăţim lookul şi ce fel de mesaj transmitem prin culoare celor din jur.
Şi în coafură, culoarea este cea mai simplă cale de a transforma o fizionomie sau de a pune în valoare o personalitate. Înainte de a alege o culoare pentru tine, trebuie să te cunoşti, să ştii cine eşti şi ce îţi doreşti să exprimi. Abia apoi îţi vine în ajutor specialistul în culoare, aducându-ţi informaţii despre armonie şi contrast, despre compoziţie, forme, iluzii vizuale, culori calde şi culori reci, volume şi zone plate şi nu în ultimul rând, despre textura părului şi forma tunsorii, de la stiluri minimaliste sau compoziţii personalizate unice, la cele eclectice.
Un element important de care nu putem face abstracţie în alegerea culorii este timpul pe care şi-l permite fiecare pentru îngrijirea culorii şi dinamica acesteia în timp şi spaţiu.
 Odată ce conşientizăm ce transmite fiecare culoare, dobândim o nouă calitate, o putere pe care o putem folosi strategic:
1.Roşu: stimulant, excitant, provocator
2.Roz: fericit, dulce
3. Portocaliu: prietenos, vitalizant, astringent
4. Galben: călduros, însorit, vesel
5. Maro: împlinire, bogăţie, durabilitate
6. Albastru: de încredere, răcoros
7. Verde: relaxant, vindecător, proaspăt
8. Violet: senzual, elegant, misterios
9. Alb: pur, inocent
10.Negru: puternic, clasic, elegant.


Hair stylistul Cristina Grama va lansa prima enciclopedie de hair design din România „Arte împletite in păr”, o carte cu un concept vizionar ce se dovedeşte un instrument preţios pentru profesioniştii din domeniu, pentru cei interesaţi de domeniul modei, dar şi o lectură captivantă ce are în prim plan corelarea dintre costum şi coafură. Lansarea va avea loc duminică, 27 noiembrie,îin cadrul celui mai mare eveniment de hairstyle al anului 2016, Gala Eternal Beauty, care va avea loc la Braşov.
Cristina Grama călătoreste prin toate stilurile, pornind de la istoria coafurii, aducănd informaţii, reinterpretari din stilurile ce s-au dezvoltat în timp în contemporan: “Este un ghid estetic, duce la un alt nivel ideea de total look. Astăzi nu mai poţi să priveşti omul fragmentat, el este o poveste de viaţă colorată cu forme, proporţii, expresivitate şi unicitate. Ceea ce exprimă el vizual ne aduce foarte multa informaţie. Cu cât ai mai multe informaţii cu atât ai mai multe argumente şi câştigi încrederea celui cu care lucrezi”, este de părere Cristina Grama.

*Sursa: csid.ro

Spirulina (Arthrospira platensis)

Spirulina (Arthrospira platensis) - beneficii şi proprietăţi

Descriere

Spirulina este o microalgă de culoare verde-albăstrie, una dintre cele mai vechi forme de viaţă de pe Pământ, care a ajutat la producerea oxigenului timp de milioane de ani, astfel încât alte forme de viaţă să poată apărea. Caracterizată ca fiind un „superaliment“, spirulina este atât de bogată în nutrienţi încât o dietă bazată pe apă şi pe această algă poate să susţină buna funcţionare a organismului.
La început, spirulina se găsea în lacurile alcaline calde din Africa şi din America Centrală şi de Sud, fiind consumată, printre alte popoare, de către azteci, care i-au confirmat siguranţa alimentară şi efectele benefice asupra organismului timp de secole. Numele provine de la forma spiralată a algei, fiind specifică lacurilor cu apă dulce, deşi poate să fie întâlnită şi în izvoarele cu apă sărată.
Odată recoltată, este transformată într-o pastă densă, apoi este lăsată se se întărească, după care este pisată, ca în final să fie comercializată sub formă de capsule.

Spirulina - Compoziţie

Chiar dacă unii reclamă gustul neplăcut, spirulina înglobează în proporţie de 60-70% proteine pure, adică mai mult decât poate să conţine carnea de vită sau de pui, ceea ce înseamnă că are toţi cei opt aminoacizi esenţiali (izoleucina, leucina, lizina, metionina, fenilalanina, treonina, triptofanul şi valina) care pot să menţină o stare de sănătate optimă.
Printre ceilalţi nutrienţi valoroşi pe care îi conţine se numără: acid gama-linoleic, care reduce colesterolul rău LDL (lipoproteine de joasă densitate n.r.) şi previne apariţia bolilor de cardiovasculare, ficocianina, substanţă care inhibă formarea cancerului de colon, un nivel de cinci ori mai mare de beta-caroten decât morcovii şi de 40 de ori mai mare decât spanacul, acid arahidonic, vitamina B12, fier, clorofilă şi acizi nucleici ARN şi ADN.
Pe lângă vitamina B12, spirulina mai conţine vitaminele D, E, K, calciu, crom, cupru, iod, magneziu, fosfor, potasiu, seleniu şi zinc.

Spirulina - Acţiune

Spirulina are un conţinut ridicat de acid linoleic care ajută la formarea prostaglandinelor, cu rol în reglarea tensiunii arteriale, prevenirea şi ameliorarea diverselor procese inflamatorii; enzimele conţinute în spirulină accentuează vindecarea traumatismelor şi metabolismul pielii; clorofila are efect dezinfectant, regenerant; anumite substanţe conţinute în alge, cum este polioza diminuează efectele nocive ale radiaţiilor asupra celulelor, accelerează înmulţirea celulelor măduvei osoase şi cresc imunitatea organismului, are efect anticancerigen, antioxidant şi întârzie apariţi fenomenului de îmbătrânire.

Spirulina - Indicaţii terapeutice

Datorită conţinutului crescut în iod, spirulina contribuie la funcţionarea optimă a glandei tiroide, reglând procesele metabolice şi unele cazuri de hipofuncţie tiroidiană.
Algele conţin fier, de aceea reprezintă o sursă naturală de suplimentare a fierului în organism, în special pentru copii şi bătrâni la care deficienţa poate provoca perturbări asupra organismului, are efec antianemic
Spirulina regenerează prin bogatul său conţinut în nutrienţi naturali, compensează deficienţele datorate dietei zilnice, este o sursă valoroasă de aminoacizi esenţiali, necesari dezvoltării organismului aflat în perioada de creştere şi dezvoltare.
De asemenea, spirulina este suplimentul ideal pentru regimurile lacto-vegetariene, proteinele uşor asimilabile asigurând tot necesarul de aminoacizi esenţiali.
Administrată cu o jumătate de oră înainte de masă reduce pofta de mâncare, ajutând la reducerea greutăţii corporale, combate obezitatea.
În acelaşi tmp, spirulina fortifică, creşte rezistenţa şi stimulează sistemul de apărare al organismului , încetineşte creşterea şi înmulţirea bacteriilor, având efect bactericid, bacteriostatic, asigură profilaxia bolilor infecţioase, detoxifică, accelerează procesul natural de purificare şi eliminare a toxinelor.
Spirulina scade nivelul seric al lipidelor totale şi a colesterolului, scade glicemia la diabetici şi oferă protecţie împotriva acţiunii nocive a razelor soarelui.
Prin aportul de fibre vegetale, spirulina  stimulează digestia, creşte dinamica intestinală, contribuie la dezvoltarea florei intestinale ( Lactobacilus) şi prin aceasta la reglarea digestiei.
Mod de administrare: se administrează 1-2 tablete (500 mg) zilnic sau conform recomandărilor medicului.

Spirulina - Precauţii şi contraindicaţii

Este bine să nu se depăşească dozele recomandate şi să se înceapă tratamentul treptat pentru a se evita efectele nedorite ale detoxifierii bruşte ( tulburări gastro-intestinale, dureri de cap).
Persoanele care suferă de hipertiroidie ( având ca rezultat un exces de iod iîn organism ) trebuie să consume alge sub formă de tablete numai la recomandarea medicului şi doar sub strictă supraveghere.
Nu se administrează spirulină femeilor gravide şi copiilor sub 3 ani.
Datorită conţinutului ridicat de proteine nu se administrează persoanelor suferinde de fenilcetonurie.

Spirulina - În cosmetică

Spirulina are o mare putere de penetrare la nivelul pielii, având efect de calmare, regenerare, împrospătare, netezire a ridurilor, reducând porii dilataţi, eliminând petele şi iritaţiile pielii; folosirea periodică redă tinereţea şi prospeţimea tenului.
Cremele pe bază de spirulină sunt indicate pentru pielea sensibilă la vânt şi la frig - se aplică pe zonele expuse înainte de a ieşi afară.
Crema nu se dă în strat foarte gros, ci trebuie să fie lăsată să intre progresiv în piele, pentru ca principiile active din spirulină să îşi exercite efectul protector.
De asemenea, cremele cu spirulină sunt recomandate pentru pielea îmbătrânită prematur . Tratamentul se face de 2-4 ori pe săptămână, după ce am facut în prealabil un duş cald (nu trebuie să dureze foarte mult), pentru a fi îndepărtate celulele moarte, asa încât spirulina să îşi poată face efectul. Crema cu spirulina elasticizează pielea şi accelerează procesele de regenerare la acest nivel.

*Sursa: csid.ro

„Homeschooling” (şcolarizarea copiilor acasă)

„Homeschooling” (şcolarizarea copiilor acasă), un termen de care nu au auzit mai bine de jumătate dintre români

Peste jumătate dintre români nu au auzit niciodată de termenul „homeschooling”, iar dintre părinţii români care au auzit de acest sistem, doar 16% l-ar prefera pentru copiii lor, potrivit unui studiu Cult Market Research.

Dintre cei care au auzit de acest sistem, majoritatea sunt femei (53%), au peste 40 de ani (61%) sau locuiesc în regiunea de vest şi centru (35%).
Mai mult, dintre cei care au auzit măcar o dată de homeschooling, doar 21% afirmă că ştiu ce presupune acest sistem. Astfel, raportat la nivelul populaţiei generale, mai puţin de unu din zece părinţi (8%) consideră că ştiu ce înseamnă homeschooling.

Întrebaţi fiind cu ce activităţi asociază şcolarizarea acasă, respondenţii care cunosc semnificaţia acestui termen au considerat că acesta presupune: posibilitatea copiilor de a se juca şi a face sport (92%), ca părinţii să fie responsabili pentru educaţia copiilor lor (90%) sau posibilitatea ca cei mici să înveţe în concordanţă cu propriul ritm (85%).
Astfel, studiul realizat de Cult Market Research a demonstrat că majoritatea românilor nu au auzit niciodată de homeschooling, iar cei care au auzit (aproximativ 8% din populaţie) asociază acestui sistem o mai mare flexibilitate a programei şi a activităţilor, se arată în acest studiu.
O altă întrebare a studiului a fost: „Dacă aţi putea să alegeţi, ce model educaţional preferaţi pentru copilul/copiii dumneavoastră?”. 84% dintre respondenţi au răspuns că preferă modelul clasic.
Şcolarizarea copiilor acasă (homeschooling) reprezintă o metodă alternativă de educaţie tot mai populară în România. În prezent, aceasta este o metodă legală, însă este practicată doar în cazuri excepţionale: copiii prezintă afecţiuni sau dizabilităţi care le pot limita mobilitatea sau interacţiunea optimă cu ceilalţi copii. Cu toate acestea, în ultimele luni,  au fost prezentate în presă cazuri de părinţi care au optat pentru acest sistem de educaţie, fără ca cei mici să sufere de vreo afecţiune, ci doar pentru că părinţii au considerat acest sistem mai eficient decât cel de stat.

Studiul a fost realizat în perioada 1-11 noiembrie 2016, este reprezentat de o cercetare cantitativă reprezentativă la nivel naţional cu o marjă de eroare de ±3% la un nivel de încredere 95%. Acesta reflectă opiniile a 1.062 de părinţi români, iar metoda de culegere a datelor a fost interviul telefonic.

 *Sursa: csid.ro

vineri, 25 noiembrie 2016

Balada BMW

1. Un BMW, nu e BMW adevărat dacă nu are minim 6 cilindri în linie.

2. Un BMW diesel este o mizerie şi o ruşine, căruia îi pică turbina mai des decât se uzează uleiul.

3. Nu există jantă suficient de mare ce nu poate fi montată pe un BMW.

4. Dacă un BMW nu are cel putin climă automată, obligatoriu este o cheliciune nenorocită, iar proprietarul nu o va vinde niciodată.

5. Orice BMW fabricatie 2001-2005 are cel mult 120.000 km reali.

6. Nici un BMW nu consumă mai mult de 12%, cele care consumă peste această valoare sunt defecte.

7. Orice BMW “ia tot bordu’” şi mai “are pedală”.

8. Daca ai BMW şi nu ştii să faci drift sau burnout, nu ai valoare.

9. Nici un BMW nu trebuie reparat la reprezentantă, ăia sunt niste hoţi.

10. Cea mai folosită expresie legat.

11. Exista 2 tipuri de priorităţi : de dreapta şi de BMW.

12. Negrul e cea mai tare culoare pe un BMW, indiferent de model.

13. Toate BMW-urile compact sunt urâte. Toate.

14. BMW-urile sunt făcute pentru drumuri bune.

15. Orice BMW pus la vanzare e full de full, full option, full extra… fara piele.

16. Majoritatea BMW-urilor se pilotează, nu se conduc.

17. Nu există posesor de BMW 316i fără sigla de ///M pe undeva.

18. Daca ai BMW nu o să afli niciodată ce ulei e cel mai bun pentru maşina ta.

19. Când inginerii au gandit E30-ul(ursul) şi-au spus “du-te fetiţa mea în lume să-ţi dea tinerii în ”guşă” şi să se distreze cu tine”.

20. Dacă dai de poliţie, n’ai cum să scapi, ori ai dat radarul peste cap, ori ai folii, ori tobă sport.

21. Caii de BMW sunt cai de BMW, au unitatea lor proprie de măsură.

22. În general, BMW-ul nu este o simplă maşină, BMW-ul este BOLID.

23. Dacă mergi încet, “ia uite şi la ăsta, are BMW şi merge ca melcu’ ” …dacă mergi prea repede, “păi normal, ăstia cu BMW aleargă ca nebunii, nişte descreieraţi”.

24. Nu e armă ca AG-ul nici masină ca BMW-ul. Pam, pam!

25. Dacă îi dai în trompetă pe autostradă musai să te filmezi, dacă nu, nu!

26. Orice accident cu BMW implicat e din vina lui.

27. Orice gagică cu BMW e fufă.

joi, 24 noiembrie 2016

Pere, fructe-minune recomandate în diabet. Vezi şi alte beneficii

Cunoscute ca fiind printre primele fructe cultivate, perele şi-au făcut treptat apariţia în numeroase ţări de pe glob.

Dincolo de coaja lor aurie, perele conţin un întreg depozit de vitamine şi săruri minerale benefice organismului şi sistemului imunitar.

Consumul de pere oferă atât plăcerea savurării unor fructe delicioase şi parfumate, cât şi posibilitatea asimilării componentelor sănătoase ale acestora.


Perele au fost cultivate pentru prima dată în anul 5000 înainte de Hristos de către Feng Li, un meşteşugar chinez recunoscut. Pe aceste teritorii, perele erau considerate adevărate simboluri ale nemuririi, pentru că arborii în care creşteau aveau o viaţă foarte lungă, de cel puţin 100 de ani.

Aceste fructe zemoase şi dulci fac parte din familia rozaceelor şi există peste 5.000 de varietăţi de pere (Cure, Bergamot, Esperen, Williams, Napoleon etc.), împărţite în două mari categorii: pere europene şi pere asiatice. Denumirea de “fruct de unt” atribuită acestui fruct a fost dată de către preotul Nicolas Hardenport, la sfârşitul secolului al XVII-lea atunci când acesta a cultivat un sortiment de pere cu pulpa foarte moale şi consistenţa cremoasă precum a untului.

Beneficiile consumului de pere

Acum, că am aflat o mică parte din istoria acestor super-fructe de vară, să descoperim şi care sunt efectele lor benefice asupra stării noastre de sănătate:
 • au foarte mulţi nutrienţi şi puţine calorii, de aceea sunt atât de dulci şi parfumate
   
 • sunt o sursă excelentă de fibre, vitamina C, cupru şi vitamina K
   
 • se recomanda a fi fructe hipoalergenice deoarece riscul de a favoriza apariţia alergiilor este cel mai scăzut dintre toate celelalte fructe
   
 • de regulă, perele sunt primele fructe administrate copiilor deoarece sunt moi, dulci, zemoase şi foarte uşor de digerat
   
 • datorită indicelui glicemic scăzut (38) şi capacităţii de a regla nivelul glucozei din sânge, perele sunt recomandate spre consum diabeticilor, dar şi persoanelor care doresc să slăbească şi care au nevoie de energie la birou
   
 • perele scad riscul de accident vascular cerebral şi de cancer pulmonar graţie antioxidanţilor care se găsesc din belşug în fruct şi care protejează capilarele şi împiedică acţiunea nocivă a radicalilor liberi
 *Sursa: csid.ro

Top 9 greşeli care îmbolnăvesc bărbaţii

Încearcă să meargă cât mai des la sală şi are grijă tot timpul la ce pune pe farfurie, mai cu seamă la ce bagă în gură, însă niciodată nu acordă atenţie numărului de beri consumate şi frecvent uită să se spele pe dinţi înainte de culcare.

Este vorba de masculul contemporan, râvnitul burlac sau partenerul care ne înseninează ziua cu micile sale copilării.


Deşi este adeseori ipohondru şi îşi numără la sânge fiecare calorie din felia de pâine tăiată cât mai subţire, niciodată nu face rabat de la o shaorma sau un metru de bere când se află în compania prietenilor.

Să vedem care sunt cele mai frecvente greşeli ale bărbaţilor în ceea ce priveşte alimentaţia şi nu numai, care le pot pune în pericol sănătatea şi aspectul fizic.

O bere, 2 beri... bere fără număr

Nici femeile nu sunt mai prejos, dacă e să ne uităm pe statistici, însă bărbaţii deţin locul fruntaş în ce priveşte consumul de alcool în exces. Acesta nu numai că predispune la îngrăşare, ci creşte şi riscul de afecţiuni grave, cum sunt stomatitele, gastritele, statoză, ciroză hepatică, pancreatită, alterări ale personalităţii, tulburări vasculare, hipertensiune arterială şi scăderea activităţii sexuale.

Bărbaţii evită consultul medicului...

Datele oficiale arată că bărbaţii sunt cu 20% mai puţin dispuşi să meargă la controale regulate la cabinetul medicului, ceea ce explică rata de supravieţuire mai mică decât a femeilor, deoarece frecvent se întâmplă ca bărbaţii să descopere boli sau diferite tipuri de cancer când sunt deja în stare avansată şi greu spre deloc tratabile.

... şi nu sunt atenţi la corpul lor

Din cauza fricii, a ignoranţei, a lui „mie nu mi se poate întâmpla asta”  sau din cauza informaţiilor contradictorii, bărbaţii nu sunt acordă atenţie schimbărilor care se petrec cu corpul lor, iar mai cu seamă în ceea ce priveşte zona intimă. Studiile arată că din ce în ce mai mulţi bărbaţi se confruntă cu cancer testicular în stadii avansate tocmai pentru că nu sunt atenţi la simptome şi ajung la medic mult prea târziu.

Şi băieţii plâng câteodată…

Este absolut normal să îţi exprimi sentimentele, să dai afară ceea ce te nemulţumeşte şi să ceri ajutor atunci când simţi că nu poţi face faţă situaţiei în care te afli. Mulţi bărbaţi au tendinţa de a se închide în ei atunci când sunt supăraţi sau deprimaţi şi preferă să nu îşi expună sentimentele. Poate tocmai de aceea sunt şi atât de multe cazuri de suicid în rândul bărbaţilor, tocmai pentru că aleg varianta singurătăţii şi a reprimării sentimentelor, ceea ce creşte în acelaşi timp şi riscul de abuz de alcool sau consum de droguri.

Stresul la locul de muncă, mai vizibil în rândul bărbaţilor

Deşi atât femeile cât şi bărbaţii sunt expuşi frecvent stresului la serviciu, se pare că femeile reuşesc să facă faţă mai cu brio decât cei din urmă, arată un studiu pe 3.000 de angajaţi. Potrivit acestei cercetări, bărbaţii au de 4 ori mai multe şanse să-şi ia o zi liberă din cauza stresului şi au risc dublu de a se refugia în alcool pentru a scăpa de stres. Stresul la locul de muncă este un important factor de risc în apariţia în apariţia depresiei, a bolilor de inimă şi a accidentului vascular cerebral.

Băile fierbinţi afectează… moştenitorii

Sunt mulţi bărbaţi care preferă ca la sfârşitul unei zile lungi de muncă să se relaxeze într-o cadă plină cu apă
fierbinte, însă acest obicei nu este unul tocmai sănătos dacă intenţionaţi să deveniţi tătic în viitorul apropiat. Cercetătorii de la Universitatea California din San Francisco, Statele Unite, au descoperit în urma unui studio realizat pe o perioadă de 3 ani că băile fierbinţi reduc semnificativ fertilitatea masculină, iar bărbaţii ar trebui să aleagă în schimb duşurile cu apă călâie sau chiar rece, deoarece supraîncălzirea în regiunea testiculelor duce la deteriorarea spermatozoizilor. Nici ţinutul laptopului pe genunchi sau în apropierea zonei intime nu este recomandat deoarece are exact acelaşi efect negativ asupra moştenitorilor.

Bărbaţii nu se dau cu cremă de protecţie solară

… şi foarte rău procedează! Concepţia bărbaţilor este că doar pielea femeilor trebuie protejată de efectele nocive ale razelor solare, însă nici ei nu sunt scutiţi de pericolul crescut al cancerului de piele sau de arsuriler dureroase din timpul sezonului estival. Chiar dacă nu vă expuneţi pielea în totalitate la soare (la mare, ştrand etc.), este esenţial să aplicaţi cremă de protecţie, fie şi cu factor solar mai scăzut, dar să fie, chiar dacă mergeţi la o partidă de fotbal, tenis sau lucraţi la acoprişul casei, pentru că razele soarelui sunt foarte periculoase şi nu iartă pe nimeni, indiferent de sex.

Ups… bărbaţii nu prea agreează ideea spălatului pe mâini

Conform rezultatelor obţinute de Societatea Americană în Microbiologie, unul din 3 bărbaţi nu se spală pe mâini după ce foloseşte toaleta. Aspect destul de îngrijorător, mai ales dacă ne gândim că mâinile murdare sunt factor de risc major în apariţia a numeroase boli infecţioase, printre care se numără infecţia cu salmonella, E. coli, meningita sau chiar hepatita A, catalogată drept “boala mâinilor murdare”.

Periajul dinţilor dimineaţa şi seara – poveste de adormit… bărbaţii

Doar 66% dintre bărbaţi mărturisesc că se spală pe dinţi aşa cum ar trebui, adică de 2 ori pe zi, dimineaţa şi la culcare, se arată într-un raport al American Dental Association. Mai mult decât atât, o analiză amănunţită publicată în Jurnalul Periodontology  arată că femeile merg de două ori mai des la dentist decât o fac bărbaţii. Veştile proaste nu vizează doar zâmbetul mai mult sau mai puţin fermecător de macho man, ci şi faptul că bolile gingivale apărute ca urmare a unei igiene orale defectuoase pot duce în timp la apariţia bolilor cardiace, a disfuncţiilor erectile şi chiar a demenţei.

*Sursa: csid.ro

De ce este bine să mănânci brânză cu mucegai

Iată o veste bună pentru iubitorii de brânzeturi fine! Potrivit unui nou studiu, brânza cu mucegai nobil poate îmbunătăţi sănătatea inimii, ajutându-te să trăieşti mai mult.
Spermidina, un compus care se regăseşte în brânza albastră (blue cheese), dar şi în boabele de soia, ficatul de pui, mazăre, porumb şi crustacee, se pare că ar reduce tensiunea arterială, prevenind afecţiunile cardiace.

Totuşi trebuie să ţii cont că moderaţia este cuvântul de ordine, specialiştii avertizându-ne să consumăm nu mai mult de 30 de grame de brânză pe zi, deoarece conţinutul crescut de grăsimi ar putea face mai mult rău decât bine.
Studiul realizat pe animale de laborator, publicat ulterior în revista Nature, arată că şoarecii hrăniţi cu brânză cu mucegai au trăit mai mult, datorită funcţiei îmbunătăţie a inimii.
În cercetările realizate pe oameni, spermidina din brânza cu mucegai a fost asociată cu o scăderea a tensiunii arteriale şi cu o incidenţă redusă a bolilor de inimă.
Rezultatele obţinute conturează o noup strategie de protecie cardiovasculară, dar sunt necesare studii suplimentare pentru validarea acestor efecte benefice”, susţin autorii cercetării.
Nutriţionistul Charlotte Stirling-Reed a declarat pentru HuffingtonPost: „Brânza este un aliment care trebuie să existe într-o dietă sănătoasă, având în vedere conţinutul de calciu, zinc şi alte minerale esenţiale, dar menţionez că trebuie consumată cu moderaţie, nu mai mult de 30 de grame pe zi, din cauza nivelului ridicat de grăsimi şi a numărului mare de calorii”.
Pentru a nu exagera cu cantităţile, medicul recomandă să alegem brânza maturată, care are un gust mai pronunţat şi ne conferă saţietate.
Aşadar, brânza este indicată pentru a ne menţine inima sănătoasă, dar trebuie să avem grijă la cantitate, mai ales dacă vrem să slăbim.

*Sursa: csid.ro

marți, 22 noiembrie 2016

Scapa de insomnie cu ajutorul plantelor

Somnul este vital pentru functionarea corespunzatoare a corpului si a creierului. Cu toate acestea, multi oameni sustin ca nu se pot odihni noaptea din cauza insomniei, a apneei sau a cosmarurilor. O modalitate usoara pentru a te asigura ca vei dormi bine este sa iti relaxezi corpul si mintea este sa aduci aceste plante in dormitor.


Levantica
 
De mii de ani levantica este cunoscuta pentru proprietatile sale de a reduce anxietatea si stresul ca si pentru scaderea ritmului cardiac. Tocmai de aceea, oamenii folosesc uleiurile esentiale de levantica pentru a avea un somn linistit. Daca ai aceasta planta in camera vei ramene calm cat e noaptea de lunga.


Aloe vera

Studiile au demonstrat ca aceasta planta elibereaza foarte mult oxigen in timpul noptii. Acest surplus de oxigen te ajuta sa lupti impotriva insomniei si ajuta corpul sa ramane linistit in timpul somnului.
 
Planta sarpe

Ca si aloe vera, planta sarpe elibereaza mai mult oxigen noaptea decat ziua. In acest fel, calitatea imbunatateste aerului din camera este imbunatatita ceea ce te ajuta sa respiri mai usor in timpul somnului.

Iedera englezeasca

Iedera este una dintre cele mai bune (si mai usor de ingrijit) plante pentru imbunatatirea calitatii aerului dintr-o incapere. Aceasta planta absoarbe toxinele din aer si emana, in schimb, oxigen. De fapt, iedera englezeasca reduce cu pana la 94% particulele de mucegai din aer – ceea ce inseamna ca vei respira mai usor daca ai aceasta planta in camera.


Iasomia alba

Nu doar ca miroase excelent, insa mireasma iasomiei albe are si proprietati vindecatoare. Ea a fost utilizata de mii de ani pentru imbunatatirea calitatii somnului si reducerea anxietatii.

*Sursa: healtheternally.com

8 semne ca mariajul e la final

Sfarsitul este aici. Daca ai probleme sa accepti ca relatia de cuplu si-a atins limitele iata 8 semne care iti arata ca este timpul sa treci mai departe.

 1. Cand nu mai esti tu insuti/ati
Daca atunci cand te uiti in oglinda te intrebi cine esti cu adevarat, s-ar putea ca totul sa aiba legatura cu relatia de cuplu. Distractia, iesitul in oras au devenit dintr-o data neinteresante la fel ca si timpul petrecut cu familia. Dintr-o data realizezi cat de mult te-ai schimbat pentru partenerul/a de cuplu si acum totul este pierdut.
 
 1. Va certati zilnic
Chiar si cele mai marunte lucruri va calca pe nervi? In fiecare zi sunt certuri intre tine si jumatatea ta? Relatiile de cuplu n-ar trebui sa se transforme in lupte zilnice si nicio competitie de-a cine tipa mai tare. Este timpul sa pui punct.

 1. Nu vezi niciun viitor
Cand nu luati in calcul casatoria si copiii si nu il vedeti pe celalalt ca pe o persoana importanta din viitor, atunci relatia este doar o pierdere de vreme. De ce sa continui sa irosesti atat timpul tau cat si pe al ei/lui?

 1. Ai prefera sa fii singur/a
Mergi la un film insa nu iei in calcul sa-l vezi alaturi de iubitul/a ta? Dar atunci cand jumatatea ta te intreaba daca vrei sa petreaca timp alaturi de tine si tu il/o refuzi de fiecare data? De fapt nu faci decat sa tragi de timp, stii ca relatia voastra este sortita esecului, nu-i asa?
 
 1. Relatia te streseaza
Daca esti nefericit/a si stresat/a in legatura cu relatia in care te afli, stii ca evitarea subiectului nu este un raspuns. Trebuie sa decizi daca vrei sau nu sa continui o relatie care te face nefericit si iti stoarce fiecare picatura de energie.
 
 1. Indiferenta
Ai devenit indiferent/a. Lucrurile pe care odata le faceati impreuna nu le mai faceti si nici macar nu ti-ai dat seama. Nu ar putea sa-ti pese si mai putin de atat.

 1. Limbajul trupului
Iubitul/a ta nu mai este interesat/a sa te tina de mana cand mergeti pe strada ori sa va imbratisati cand sunteti in pat. Cand te intinzi dupa un sarut te evita sau vine cu cine stie ce scuza. Nu ati mai facut sex de saptamani. Corpul iubitului/ei spune mai multe decat o fac cuvintele pe care le rosteste. Nu mai exista dorinta.

 1. Aventura
In loc sa fiti onesti si sa discutati problemele care va distrug relatia tu ori jumatatea ta calcati stamb. Pentru unii acesta nu este un motiv de despartire insa pentru altii nu mai este cale de intors dupa un asemenea eveniment.

*Sursa: sfatulparintilor.ro

Adevaratele motive pentru care insala barbatii

Consilierul in mariaje M. Gary Neuman a intrebat 200 de soti care au calcat stramb sau au fost fideli pentru a descoperi cauza reala a infidelitatii barbatilor. Iata cateva dintre descoperirile sale.


48% dintre barbatii chestionati au indicat insatisfactia emotionala drept principala cauza a infidelitatii
Mitul potrivit caruia infidelitatea barbatilor are la baza sexul a cazut. Doar 8% dintre barbati au indicat insatisfactia sexuala motivul pentru care au calcat stramb. „Cultura noastra sustine ca pentru a fi fericiti barbatii au nevoie e sex. Insa si reprezentantii sexului tare sunt condusi de emotii. Ei vor ca sotiile lor sa arate ca ii apreciaza si, in acelasi timp, vor ca femeile sa inteleaga cat de mult se straduiesc ei sa faca lucrurile in mod corect”, sustine M. Gary Neuman. Problema este ca barbatii sunt mai putin dispusi sa lase la iveala aceste sentimente asa ca femeile nu stiu mereu cand partenerii lor au nevoie de putina recunoastere. „Cei mai multi dintre barbati considera ca este lipsita de masculinitate cererea de a fi incurajati motiv pentru care nevoile lor emotionale sunt, adesea, ignorate”, a punctat Neuman.


66% dintre barbatii care au inselat spun ca sunt incercati de sentimente de vinovatie in timpul aventurii
De fapt, 68% dintre barbatii care au fost infideli n-au visat niciodata ca se vor afla intr-o asemenea postura si aproape toti isi doresc sa nu fi facut acest pas. Insa este clar ca vinovatia nu este de ajuns pentru a opri un barbat sa aiba o aventura in afara casniciei. „Barbatii sunt buni la compartimentarea sentimentelor”, a explicat Neuman. „Isi pot tine sub control emotiile si sa le gestioneze mai tarziu”. Asadar, in ciuda faptului ca sotul a jurat ca nu te va insala niciodata nu presupune ca nu se va intampla. Este important pentru ca amandoi sa va straduiti sa creati mariajul pe care il doriti.


77% dintre barbatii care au calcat stramb au un prieten bun care a facut acelasi lucru
Sa fii inconjurat de amicii care ies si cu alte femei fac infidelitatea sa para un lucru normal si o legitimeaza ca o posibilitate. Mesajul pe care si-l transmit inconstient este: „Prietenul meu este un tip pe cinste care se intampla sa-si insele sotia. Cred ca si celor mai buni dintre noi li se intampla asta”. O femeie nu-i poate interzice sotului sa se intalneasca cu domnul „ochi alunecosi”, insa il poate ruga sa petreaca timp intr-un mediu cu mai putine tentatii, ca de exemplu pe stadion sau intr-un restaurant pentru un pranz de afaceri si nu intr-un bar sau club. O alta strategie este te inconjori de cupluri casatorite fericite care au aceleasi valori ca ale tale – sa creezi un mediu care sprijina mariajul.

*Sursa: webmd.com

luni, 21 noiembrie 2016

Infarctul de miocard la tineri. Măsuri de prim ajutor

Înţepăturile dese în piept pot fi semnul unui infarct miocardic, afecţiune care apare din ce în ce mai des la tineri. Cum putem preveni infarctul şi cât de important este să mergem de urgenţă la medic, încă de la primele semne, aflăm de la prof. dr. Corneliu Zeană, medic cardiolog.
"Întâlnim tot mai des infarct de miocard la tineri, în special la bărbații tineri. Cauzele sunt multiple: hipertensiunea arterială, dislipidemia, diabetul zaharat, sedentarismul, obezitatea, însă în spatele tuturor acestor cauze stă stresul, iar noi, românii, nu știm să ne apărăm de stres.
Pentru prevenire ar trebui să nu fumăm, să nu ne supărăm, să ne controlăm valorile tensiunii arteriale, să măsurăm nivelul colesterolului și să facem cât mai multă mișcare. 
Simptomul major ar fi o durere cumplită, însă există infarcturi de miocard și fără durere, mai ales la diabetici, la vârstnici, ei simt o oboseală, o vlăguire, nu mai fac față la câțiva pași, gâfâie, transpiră, semn că s-a întâmplat ceva cu inima lor.
În cazul unui infarct miocardic, pacientul trebuie liniștit și dacă bolnavul este cardiac cunoscut, să ia o Nitroglicerină sub limbă, asta e o măsură de urgență. Trebuie asistat de cineva care să știe să facă o măsură de resuscitare.
Mortalitatea în infarct este în primul rând, în prima oră. Au trecut primele 24 de ore, de regulă, scapi."

*Sursa: digi24.ro

duminică, 20 noiembrie 2016

De ce recomandă nutriționiștii să înlocuiți pâinea cu MĂMĂLIGĂ

Mălaiul este un înlocuitor de nădejde al produselor de panificaţie, numit de specialişti „prietenul intestinului subţire”. Dispreţuit pe nedrept, acest medicament tradiţional aduce numai beneficii atât omului sănătos, cât şi celui care suferă de boli grave.
În privința numărului de calorii, literatura de specialitate a stabilit că 100 de grame de mămăligă conțin doar 100 de calorii, adică la jumătate față de cât am primi din partea aceleiași cantități de pâine pe care o consumăm. În plus, preparatul pe bază de porumb oferă organismului carbohidraţi complecşi de bună calitate, care conferă energie, saţietate şi o mai bună digestie.
”În America sunt suplimente cu amidon extras din porumb. Cu alte cuvinte, unii plătesc bani grei pentru un aliment pe care noi putem să-l facem, foarte ieftin, acasă. Mie, personal îmi place porumbul pentru că, în primul rând, nu are gluten, aceasta este o caracteristică foarte importantă. Îmi place pentru că vorbim despre o cereală sursă de amidon, sursă de carbohidrați complecși. Mă interesează și faptul că are conținut de carotenoizi, zeaxantină, acel colorant natural care dă culoarea galbenă bobului de porumb, un antioxidant foarte bun. Există chiar niște studii efectuate pe mămăliga rece care demonstrează că are un indice glicemic destul de scăzut și chiar un efect prebiotic”, a declarat nutriționistul Cristian Mărgărit pentru Super-Hrana.ro.
Diferența dintre pâine și mămăligă este dată de absența glutenului. Glutenul este o proteină care are și beneficii dar din păcate vine și cu un aport însemnat de riscuri.
”Pentru că tot e la mod alimentația fără gluten, vă sugerez mămăligă în loc de pâine. Ca și făina, mălaiul face parte din categoria glucidelor lente, conține amidon care se absoarbe treptat în sânge și ne ține de foame 3-4 ore. Spre deosebire de pâinea proaspătă care e făcută cu drojdie și fermentează, mămăliga nu balonează. În plus, nu conține gluten, acea proteină din cereale care e tolerată mai greu de unele persoane.
În boabele de porumb există mulți carotenoizi (de unde și culoarea galbenă), pigmenți din care se sintetizează vitamina A. Prin urmare, mămăliga face bine la piele și la vedere iar conținutul mare de fibre o recomandă pentru problemele de tranzit intestinal.
Ca și calorii o felie de mămăligă este echivalentă cu o felie de pâine, adică 70-80cal. Deși 100g mămăligă au 70cal iar 100g paine au 230cal nu faceti greșeala să credeți că mămăliga nu îngrașă. O felie de mămăligă e grea (are 100g) în timp ce felia de pâine e ușoară (25g) ceea ce face ca în final să fie echivalente. Dacă vorbim de mămăliga caldă socotiți că 3 linguri corespund unei felii.
Concluzia e că mămăliga reprezintă o alternativă sănătoasă la pâine și ne scapă de balonări. Dar de îngrășat, îngrașă la fel,” a adăugat nutriționistul Mihaela Bilic.*Sursa: doctorulzilei.ro

Metoda tradițională chinezească prin care poți să îți scazi TENSIUNEA arterială în CINCI minute

Hipertensiunea, sau “ucigasul silentios”, aceasta boala cardiovasculara afecteaza nenumarate persoane din intrega lume. Se estimeaza ca 78 de milioane de Americani sufera de aceasta afectiune, iar 16 milioane o au si nu au un diagnostic pus.

TENSIUNEA NORMALĂ, CE VALORI ARE?

Tensiunea normală are valoarea sub 120/80 mmHg. Tensiunea cu valoarea cuprinsă între 120-139/80-89 mmHg se încadrează la prehipertensiune. Tensiunea cu valoarea cuprinsă între 140-159/90-99 mmHG se încadrează la hipertensiune de grad I, iar tensiunea cu valoarea peste 160/100 mmHG se încadrează la hipertensiune de grad II. Dacă valoarea tensiunii depășește 180/110 mmHg, se numește criză hipertensivă. Dacă măsurată după alte 5 minute de repaus valoarea tensiunii este aceeași, sună la ambulanță.
Când ai tensiunea prea mare (hipertensiune), aceasta îți poate pune în pericol viața, provocând afecțiuni grave precum leziuni pe artere și creșterea riscului de accident vascular, infarct, insuficiență renală. Când valorile tensiunii sunt mari, este necesar să mergi imediat la medic pentru investigații de specialitate.
Nu neglija simptomele hipertensiunii: durerile intense de cap și pe o perioadă lungă, dificultatea de a respira, sângerările nazale. Cei mai importanți factori care favorizează apariția hipertensiunii sunt sedentarismul, fumatul, consumul de sare în exces, consumul de alcool, dar și stresul poate fi una dintre cauzele apariției hipertensiunii.

Metoda traditionala chinezească pentru scăderea tensiunii

Medicina traditionala chinezeasca este bazata pe conexiunile energetice intre anumite puncte de presiune intre corp si organe.
Aceasta practica presupune apasarea a 3 puncte specifice care vor scadea tensiunea in cateva minute.

Conform schemei de mai sus

Masati linia cu degetele, cea formata intre punctul 1 si 2. Repetati aceasta miscare de 10 ori pe fiecare parte a gatului, timp de 3 minute.
Apoi, aplicati presiune in punctul 3, timp de 1 minut, pe fiecare parte.

Alte metode naturale:

 • Redu sau chiar limitează consumul de sare. În locul acesteia, folosește la prepararea mâncărurilor plante aromatice și condimente.
 • Renunță chiar azi la fumat.
 • Începe să faci mișcare, chiar dacă aceasta înseamnă într-o primă fază 10-15 minute de mers pe jos. Propune-ți ca în fiecare zi să faci mișcare măcar jumătate de oră.
 • Limitează consumul de carne și grăsimi. Înlocuiește-le, cel mai bine, cu carne de pește. De asemenea, introdu în alimentația zilnică legume și fructe. Începe-ți ziua, de exemplu, cu un smoothie din legume și/sau fructe.
*Sursa: doctorulzilei.ro

Semne și simptome că ai colesterolul foarte crescut

Colesterolul este un tip de grăsime prezent în toate celulele corpului și a cărei funcții este necesară pentru funcționarea optimă a organismului.

Printre principalele funcții ale colesterolului se numără formarea acizilor biliari, care sunt responsabili pentru digestia grăsimilor. În plus, colesterolul are legătură cu formarea hormonilor sexuali și tiroidieni determinați.
Totuși, deși colesterolul este necesar pentru buna funcționare a mai multor organe, el se poate transforma într-un dușman pentru sănătate atunci când nu este ținut sub control.
Marea problemă este că multe persoane nu sunt conștiente că au un nivel ridicat de colesterol, deoarece este greu de detectat din cauza lipsei de simptome. În consecință, pot apărea probleme serioase la nivelul ficatului și sistemului cardiovascular.
De exemplu, există un risc crescut de a dezvolta ateroscleroză, o boală care implică acumularea de colesterol și alte lipide în exces pe pereții arteriali, provocând astfel probleme în circulația fluxului de sânge către inimă.

Simptomele unui nivel crescut de colesterol

Până în prezent, nu a fost identificat un simptom evident care să ajute la identificarea unui nivel ridicat de colesterol, ci doar prin intermediul analizelor de sânge.
Însă, experții în sănătate au alcătuit o listă cu simptomele recurente legate de această afecțiune. Iată care sunt acestea!
– O anumită senzație de greutate și dureri în zona pelviană și a vezicii urinare;
– Gură uscată însoțită de halitoză (respirația urât mirositoare);
– Senzație de greutate resimțită la nivelul stomacului și dificultatea de a digera, mai ales după consumul de alimente bogate în grăsimi;
– Indigestie și gaze stomacale după mese;
– Stări de somnolență după mese;
– Intoleranțe alimentare;
– Urticarie sau mâncărimi ale pielii;
– Dureri de cap sau migrene;
– Pierderea echilibrului sau greață;
– Amorțeală resimțită în extremitățile corpului;
– Vedere încețoșată;
– Stare de agitație resimțită în urma activităților fizice sau a eforturilor.
De menționat faptul că simptomele enumerate mai sus pot fi confundate cu ușurință cu alte boli comune și pot dispărea spontan.

Ce nivel de colesterol trebuie să respectați?

Un nivel ridicat de LDL este un risc major pentru inima deaorece poate bloca arterele, provoacă atac de cord sau accident vascular cerebral. De aceea, cu cât valoare de LDL din sânge este mai mică, cu atât mai bine.
Valori LDL
 • Valoare optimă                             <100 mg/dl
 • Valoare peste valoarea optimă       100-129 mg/dl
 • Crescut, la limită                          130-159 mg/dl
 • Crescut                                       160-189 mg/dl
 • Foarte crescut                              ≥ 190 mg/dl
Valori Colesterol Total
 • Valoare de dorit             <200 mg/dl
 • Crescut/ la limită             200-239 mg/dl
 • Crescut                          ≥ 240 mg/dl
Valori DLD
 • Valoare scazută <40 mg/dl
 • Valoare crescută ≥60 mg/dl
Cauzele nivelului ridicat de colesterol

Gradul ridicat de grăsimi ( colesterol ) din sânge este un risc major pentru bolile cardiace, crește riscul de infarct miocardic.
Nivelurile ridicate de lipoproteine cu densitate mică (LDL) conduc la o acumulare de colesterol în artere, față de lipoproteinele HDL, cu densitate mare, care transportă colesterolul la ficat pentru eliminarea din organism. Îngustarea arterelor și limitarea fluxului sanguin sunt rezultatul acumulării de colesterol în sange, efcțiune cunoscută sub numele de Ateroscleroză.
Limitarea consumului de grăsimi din alimentatie contribuie la genstionarea nivelului de colesterol. Alimentele cu cel mai mare grad de grasimi sunt:
 • Alimentele de origine animala : carne, branză, ou
 • Grăsimile saturate regăsite în carne, produse lactate, ciocolata, alimente prăjite și prelucrate
Pe lângă aceste alimente, sunt și alți factori nocivi pentru nivelul ridicat de colesterol:
 • Fumatul
 • Vârsta (bărbaţi>45 ani, femei>55 ani)
 • Alcool
Obezitatea este asociată cu niveluri de Lipoproteine cu densitate mică din sânge. În acest caz, efortul fizic poate avea rezultate în lupta cu kilogramele. Cauzele primare ale colesterolului ridicat pot fi și genetice. Cercetările recente arată că nivelurile de colesterol se pot moșteni: hipercolesterolemie familială.
Probleme cu colesterolul pot apărea dacă deja suferiți de anumite afecțiuni ca:
 • Diabet
 • Afecțiuni de ficat sau rinichi
 • Sindromul ovarului polichistic
 • Dereglări ale glandei tiroide
 • Probleme hormonale din timpul sarcinii
Regimul alimentar, principala metodă de reducere a colesterolului
 
Pentru a reduce valorile colesterolului, foarte importantă este dieta. Medicul cardiolog Luminiţa Iliuţă ne explică ce alimente sunt recomandate şi care sunt interzise.
 – Regimul alimentar trebuie să conţină cât mai multe fructe şi legume, cereale integrale şi diverse lactate degresate, peşte atât slab cât şi gras.
– Evitați preparatele din carne de porc, oaie, miel, brânzeturile grase care au un conţinut de colesterol aproape similar cu cel al cărnii grase de porc, dulciurile concentrate şi alcoolul.
În majoritatea cazurilor, dieta este suficientă pentru a ţine în frâu colesterolul, când vine vorba însă de persoane care au suferit un infarct miocardic, au o afecţiune cardiovasculară sau sunt hipertensivi, pe lângă dietă este nevoie şi de tratament medicamentos.
Rostopasca, păpădie și urzică
Personele care nu pot lua medicamente din diverse motive, pot apela cu încredere la extractele din plante. ,,Armurarul este o plantă care ajută la scăderea colesterolului şi protejează ficatul, anghinarea şi rostopasca sunt de asemenea foarte bune atât pentru colesterol cât şi ca protecţie hepatică, însă nu trebuie folosite o perioadă mai mare de 2-3 săptămâni. Păpădia, mesteacănul şi urzica sunt şi ele folositoare datorită efectului depurativ”, a explicat specialistul în fitoterapie, acupunctură şi homeopatie, Gabriela Papazian- Urdareanu.

*Sursa: doctorulzilei.ro

Codul de procedura penala - Interceptarile si inregistrarile audio sau video

Art. 911: Conditiile si cazurile de interceptare si inregistrare a convorbirilor  sau  comunicarilor  efectuate  prin  telefon  sau  prin  orice mijloc electronic de comunicare

(1) Interceptarea  si inregistrarea convorbirilor sau comunicarilor efectuate prin telefon ori  prin  orice  mijloc  electronic  de  comunicare  se  realizeaza  cu  autorizarea  motivata a judecatorului,  la  cererea  procurorului  care  efectueaza  sau  supravegheaza  urmarirea penala,  in  conditiile  prevazute  de  lege,  daca  sunt  date  ori  indicii  temeinice  privind pregatirea sau savarsirea unei infractiuni pentru care urmarirea penala se efectueaza din oficiu, iar interceptarea  si inregistrarea se impun pentru stabilirea situatiei de  fapt ori pentru ca identificarea sau localizarea participantilor nu poate fi facuta prin alte mijloace ori cercetarea ar fi mult intarziata.
(2) Interceptarea  si inregistrarea convorbirilor sau comunicarilor efectuate prin telefon ori  prin  orice  mijloc  electronic  de  comunicare  pot  fi  autorizate in  cazul  infractiunilor contra sigurantei nationale prevazute de Codul penal si de alte legi speciale, precum  si in cazul infractiunilor de trafic de stupefiante, trafic de arme, trafic de persoane, acte de terorism, spalare a banilor, falsificare de monede sau alte valori,  in cazul infractiunilor prevazute  de  Legea  nr.   78/2000  pentru  prevenirea, descoperirea si  sanctionarea faptelor  de  coruptie,  cu  modificarile  si  completarile  ulterioare,   in  cazul  unor  alte infractiuni  grave  ori  al  infractiunilor  care  se  savarsesc  prin  mijloace  de  comunicare electronica. Dispozitiile alin. 1 se aplica in mod corespunzator.
(3) Autorizatia se da pentru durata necesara interceptarii si inregistrarii, dar nu pentru mai mult de 30 de zile,  in camera de consiliu, de presedintele instantei careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in prima instanta sau de la instanta corespunzatoare in grad acesteia, in a carei circumscriptie se afla sediul parchetului din care face parte procurorul care  efectueaza  sau  supravegheaza  urmarirea  penala.  in  lipsa  presedintelui  instantei autorizatia se da de catre judecatorul desemnat de acesta.
(4) Autorizatia poate fi reinnoita, inainte sau dupa expirarea celei anterioare,  in aceleasi conditii,  pentru  motive  temeinic  justificate,  fiecare  prelungire  neputand  depasi  30  de zile.
(5) Durata  totala  a  interceptarilor  si  inregistrarilor  autorizate,  cu  privire  la  aceeasi persoana si aceeasi fapta, nu poate depasi 120 de zile
(6) Inregistrarea convorbirilor dintre avocat  si partea pe care o reprezinta sau o asista in proces nu poate fi folosita ca mijloc de proba decat daca din cuprinsul acesteia rezulta date sau informatii concludente  si utile privitoare la pregatirea sau savarsirea de catre avocat a unei infractiuni dintre cele prevazute la alin. 1 si 2.
(7) Procurorul dispune incetarea  imediata  a  interceptarilor  si  inregistrarilor  inainte  de expirarea duratei autorizatiei daca nu mai exista motivele care le-au justificat, informand despre aceasta instan ta care a emis autoriza tia.
(8) La  cererea  motivata  a  persoanei  vatamate,  procurorul  poate  solicita  judecatorului autorizarea  interceptarii  si  inregistrarii  convorbirilor  ori  comunicarilor  efectuate  de aceasta  prin  telefon  sau  orice  mijloc  electronic  de  comunicare,  indiferent  de  natura infractiunii ce formeaz a obiectul cercetarii.
(9) Autorizarea interceptarii si a inregistrarii convorbirilor sau comunicarilor se face prin incheiere motivata, care va cuprinde: indiciile concrete si faptele care justifica masura; motivele   pentru   care   stabilirea   situatiei de fapt sau identificarea ori  localizarea participantilor nu poate fi facuta prin alte mijloace ori cercetarea ar fi mult  intarziata; persoana, mijlocul de comunicare sau locul supus supravegherii; perioada pentru care sunt autorizate interceptarea  si inregistrarea.

Art. 912:  Organele care efectueaza interceptarea si inregistrarea


(1) Procurorul procedeaza personal la interceptarile si inregistrarile prevazute in art. 911 sau  poate  dispune  ca  acestea  sa  fie  efectuate  de  organul  de  cercetare  penala. Persoanele care sunt chemate sa dea concurs tehnic la interceptari si inregistrari sunt obligate  sa  pastreze  secretul  operatiunii  efectuate,  incalcarea  acestei  obligatii  fiind pedepsita potrivit Codului penal.
(2) In caz de urgenta, cand intarzierea obtinerii autorizarii prevazute in art. 911  alin. 1, 2 si 8 ar aduce grave prejudicii activitatii de urmarire penala, procurorul care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala poate dispune, cu titlu provizoriu, prin ordonanta motivata,  inscrisa  in  registrul  special  prevazut  in  art.  228  alin.  1 1,  interceptarea  si inregistrarea convorbirilor sau comunicarilor, pe o durata de cel mult 48 de ore.
(3) In termen de 48 de ore de la expirarea termenului prevazut  in alin. 2, procurorul prezinta   ordonanta,   impreuna   cu   suportul   pe   care   sunt   fixate   interceptarile   si inregistrarile  efectuate   si  un  proces-verbal  de  redare  rezumativa  a  convorbirilor, judecatorului  de  la  instanta  careia  i-ar  reveni  competenta  sa  judece  cauza  in  prima instanta sau de la instanta corespunzatoare in grad acesteia in a carei circumscriptie se afla sediul parchetului din care face parte procurorul care efectueaza sau supravegheaza urmarirea  penala,  in  vederea  confirmarii.  Judecatorul  se  pronunta  asupra  legalitatii  si temeiniciei ordonantei in cel mult 24 de ore, prin  incheiere motivat a data in camera de consiliu. In cazul in care ordonan ta este confirmat a, iar procurorul a solicitat prelungirea autorizarii,  judecatorul   va   dispune   autorizarea   pe  mai   departe   a   interceptarii   si inregistrarii, in conditiile art. 911  alin. 1-3 si 8. Daca judecatorul nu confirma ordonanta procurorului, va dispune  incetarea de  indata a interceptarilor  si inregistrarilor, iar cele efectuate vor fi  sterse sau, dup a caz, distruse de catre procuror,  incheindu-se in acest sens un proces-verbal care se comunica in copie instantei.
(4) Convorbirile  sau  comunicarile  interceptate  si  inregistrate  care  nu  privesc  fapta  ceformeaza obiectul cercetarii sau nu contribuie la identificarea ori localizarea participantilor  se  arhiveaza  la  sediul  parchetului,  in  locuri  speciale,  in  plic  sigilat,  cu asigurarea confidentialitatii, si pot fi transmise judecatorului sau completului  investit cu solutionarea cauzei, la solicitarea acestuia. La solutionarea definitiva a cauzei, acestea vor fi  sterse sau, dupa  caz, distruse  de catre procuror,  incheindu-se  in acest sens un proces-verbal.
(5) Convorbirile  sau  comunicarile  interceptate  si  inregistrate  pot  fi  folosite  si  in  alta cauza penala daca din cuprinsul acestora rezulta date sau informatii concludente si utile privitoare la pregatirea sau savarsirea unei alte infractiuni dintre cele prevazute la art. 911 alin. 1 si 2.

Art. 913:  Certificarea inregistrarilor

(1) Convorbirile  sau  comunicarile  interceptate  si  inregistrate  care  privesc  fapta  ce formeaza obiectul cercetarii sau contribuie la identificarea ori localizarea participantilor sunt redate integral intr-un proces-verbal de procuror sau de lucratorul din cadrul politiei judiciare delegat de procuror,  in care se mentioneaza autorizatia data pentru efectuarea acestora,  numarul  ori  numerele  posturilor  telefonice  sau  alte  date  de  identificare  a legaturilor intre care s-au purtat convorbirile ori comunicarile, numele persoanelor care le-au purtat, daca sunt cunoscute, data  si ora fiecarei convorbiri ori comunicari in parte si numarul de ordine al suportului pe care se face imprimarea.
(2) Procesul-verbal   este certificat   pentru autenticitate de catre procurorul   care efectueaza   sau  supravegheaza   urmarirea   penala  in  cauza.   Daca   savarsirea  unor infractiuni   are   loc   prin   convorbiri   sau   comunicari   care   contin secrete   de   stat, consemnarea se face in procese-verbale separate, iar dispozitiile art. 97 alin. 3 se aplica in mod corespunz ator. Corespondentele in alta limba decat cea romana sunt transcrise in limba romana, prin intermediul unui interpret.
(3) La  procesul-verbal  se  ataseaza,  in  plic  sigilat,  o  copie  a  suportului care  contine inregistrarea  convorbirii.  Suportul  original  se  pastreaza  la  sediul  parchetului,  in  locuri speciale,  in plic sigilat,  si va fi pus la dispozitia instantei, la solicitarea acesteia. Dup a sesizarea instantei, copia suportului care contine inregistrarea convorbirii  si copii de pe procesele-verbale  se  pastreaza  la  grefa  instan tei,  in  locuri  speciale,  in  plic  sigilat,  la
dispozitia exclusiva a judecatorului sau completului investit cu solutionarea cauzei.

(4) La prezentarea materialului de urmarire penala, procurorul este obligat sa prezinte invinuitului sau inculpatului procesele-verbale in care sunt redate convorbirile
inregistrate si sa asigure, la cerere, ascultarea acestora.

(5) Daca in cauza s-a dispus o solutie de netrimitere in judecata, procurorul este obligat sa  instiinteze  despre  aceasta  persoana  ale  carei  convorbiri  sau  comunicari  au  fost interceptate si inregistrate. Suportul pe care sunt imprimate convorbirile  inregistrate se arhiveaza   la   sediul   parchetului, in   locuri   speciale, in   plic   sigilat,   cu   asigurarea confidentialitatii,   si   se   pastreaza   pana   la   implinirea   termenului   de   prescriptie   a raspunderii penale pentru fapta ce a format obiectul cauzei, cand se distrug, incheindu-se proces-verbal in acest sens.
(6) Dupa  arhivare,  suportul  pe  care  sunt  imprimate  convorbirile   inregistrate  poate  fi consultat sau copiat  in cazul reluarii cercetarilor sau  in conditiile prevazute in art. 912 alin.  5  si  numai  de  c atre  procurorul  care  efectueaza  sau  supravegheaza  urmarirea penala, iar in alte cazuri numai cu autorizarea judecatorului.
(7) Daca in cauza instanta a pronuntat o hotarare de condamnare, achitare sau  incetare a  procesului  penal,  ramasa  definitiva,  suportul  original  si  copia  acestuia  se  arhiveaza odata cu dosarul cauzei la sediul instantei, in locuri speciale, in plic sigilat, cu asigurarea confidentialitatii. Dupa arhivare, suportul pe care sunt imprimate convorbirile inregistrate poate fi consultat sau copiat numai  in conditiile prevazute in art. 912 alin. 5,
cu incuviintarea prealabil a a presedintelui instan tei.


Art. 914:  Alte inregistrari

(1) Dispozitiile art. 911-913  se aplica in mod corespunzator si in cazul inregistrarilor in mediul ambiental, localizarii sau urmaririi prin GPS ori prin alte mijloace electronice de supraveghere.

Art. 915:  Inregistrarile de imagini

(1) Dispozitiile art. 911  si 912  se aplica in mod corespunzator si in cazul inregistrarii de imagini,  iar  procedura  de  certificare  a  acestora  este  cea  prevazuta  in  art.  913,  cu exceptia redarii in forma scrisa, dupa caz.

Art. 916:  Verificarea mijloacelor de proba

(1) Mijloacele de proba prevazute in prezenta sectiune pot fi supuse expertizei tehnice la cererea procurorului, a partilor sau din oficiu.
(2) Inregistrarile  prevazute   in  prezenta  sectiune,  efectuate  de  parti  sau  de  alte persoane, constituie mijloace de proba cand privesc propriile convorbiri sau comunicari pe care le-au purtat cu tertii. Orice alte inregistrari pot constitui mijloace de proba daca nu sunt interzise de lege.

*Sursa: e-juridic.manager.ro

Cum creștem imunitatea cu ajutorul mierii

Când vine vorba de sănătate în sezonul rece, pe buzele tuturor este cuvântul "imunitate": cum facem să creştem imunitatea organismului? Mulţi oameni apelează la produsele apicole, dar nu ştiu cum să le ia corect sau cât timp durează o cură. Vorbim chiar acum despre miere, propolis, lăptişor de matcă şi polen.

Pentru a preveni răcelile şi gripele, borcanul cu miere din bucătărie poate fi de ajutor. Medicii recomandă în special maceratul din miere şi cătină: de două ori pe zi, câte o linguriţă, cât durează sezonul rece. Dacă simţiţi că vă încearcă răceala, faceţi ceaiuri în care să adăugaţi lămâie şi miere.
Dr. Ruxandra Constantina, medic apifitoterapeut: „Mierea de tei este benefică în caz de infecţii respiratorii. Are efecte expectorante şi calmante ale tusei. Mierea de brad, în general mierea de conifere este foarte concentrată şi este bună în diferite infecţii, în special ale aparatului respirator, şi mierea de floarea-soarelui care este benefică în afecţiuni respiratorii de tip bronşită.”
La fel de multe beneficii are şi propolisul, considerat un antibiotic natural. Albinele îl folosesc pentru a dezinfecta stupul. Aceeaşi acţiune antibacteriană o are şi în organismul nostru.
Dr. Cristina Mateescu, preşedinte Comisia Ştiinţifică de Apiterapie a Apimondia: „Fără propolis, imaginaţi-vă un mic orăşel în care am exista aşa vreo 5 kilograme de albine, deci 50.000 de locuitori în care nu am avea niciun mijloc de curăţenie, niciun agent, niciun dezinfectant ,ar fi tragic şi vă daţi seama ce afecţiuni ar fi acolo.”
Dr. Ruxandra Constantina, medic apifitoterapeut: „El poate fi administrat sub formă de praf, grăuncioare sau sub formă de tinctură de propolis. Se administrează cam o picătură pe kilogram-corp.”
Atenţie! Medicii nu recomandă să luaţi toată cantitatea o dată, ci împărţită în patru reprize. Picăturile pot fi puse pe o bucăţică de pâine sau în miere.
Lăptişorul de matcă este un alt "medicament" natural pe care îl putem lua în această perioadă a anului, când schimbările de temperatură, combinate cu stresul şi oboseala, ne slăbesc imunitatea. Produsul poate fi luat în cure periodice de 4-6 săptămâni.
Dr. Ruxandra Constantina, medic apifitoterapeut: „Este bine ca lăptişorul de matcă să fie administrat în prima parte a zilei pentru că este un tonic şi un energizant deosebit.”
Lăptişorul de matcă poate fi luat ca atare sau pus în miere. De exemplu, la 100 de grame de miere se adaugă 2 grame de lăptişor de matcă.
Un alt produs important al stupului este polenul.
Dr. Ruxandra Constantina, medic apifitoterapeut: „Polenul poate avea diferite acţiuni specifice în funcţie de floarea sau planta de la care provine. De exemplu, polenul de trandafir sălbatic care acţionează benefic pentru creşterea imunităţii.”
Chiar dacă au multe beneficii, produsele apicole pot fi periculoase dacă sunt luate după ureche, mai ales dacă sunteţi alergici. Cel mai bine apelaţi la un medic specialist dacă vreţi să începeţi o cură de imunizare.

*Sursa:  digi24.ro

Ce afecțiuni se pot trata cu miere de albine

Mierea este un adjuvant excelent în tratamentul afecţiunile respiratorii, dar şi în cele hepatice, cardiace ori pentru cicatrizarea unor semne care apar din cauza acneei, susţin specialiştii în medicina complementară.

1. Aerosoli cu miere pentru răceli

Manifestările răcelilor, cum ar fi nasul înfundat, răspund destul de bine la inhalaţiile cu miere, care trebuie dizolvată în apă fierbinte. „Substanţa volatilă, uleiurile şi flavonoizii vor desfunda căile respiratorii. La această compoziţie puteţi adăuga o linguriţă de tinctură de propolis”, recomandă doctor biochimist Cristina Mateescu.
Tot pentru eliberarea căilor respiratorii specialistul recomandă mierea de tei ca îndulcitor în ceai. Atenţie însă că ceaiul trebuie să fie călduţ, aproape la temperatura camerei pentru a nu distruge elementele benefice ale mierii. „Dacă punem miere într-o băutură caldă efectul e relaxant, liniştitor şi de aceea se recomandă la culcare, când avem insomnii”, explică doctorul biochimist Cristina Mateescu. Tot ea recomandă mierea de salcâm pentru înlăturarea febrei.

2. Hrăneşte celulele hepatice

În cazul afecţiunilor hepatice, ficatul are nevoie de un regim hiperglucidic, vitamine şi proteine, iar studiile arată că mierea acţionează la nivelul aparatului digestiv, ajutând la asimilarea alimentelor. Mierea e utilă şi pentru problemele intestinale cronice precum constipaţia sau ulcerul duodenal. „Mierea e elementul dulce care hrăneşte celula hepatică şi e bine ca aceia care suferă de boli hepatice să înlocuiască zahărul din alimentaţie cu miere”, recomandă specialistul în apicultură Cristina Mateescu.

3. Indicat cardiacilor fără diabet

Dacă boala nu e asociată cu diabet, mierea e bună şi pentru cardiaci, fiind un excelent tonic pentru muşchiul cardiac. Chiar şi o palpitaţie uşoară se linişteşte cu o linguriţă de miere dizolvată într-un pahar cu apă. În cazul diabeticilor, medicii recomandă mierea de salcâm. „E bună o linguriţă de miere după ce bolnavii insulino-dependenţi îşi administrează doza de insulină şi li se declanşează acea hipoglicemie care îi obligă să mănânce imediat”, spune Cristina Mateescu.

4. Polen, propolis şi miere pentru cicatricile lăsate de acnee

Mierea se mai poate folosi şi pentru tratarea acneei. „Se pot face măşti doar cu miere sau cu miere şi polen în care să se pună şi o picătură de propolis. Cel mai bun în tratarea acneei e însă propolisul, care lasă faţa curată, fără cicatrici”, mai spune Cristina Mateescu. Datorită conţinutului de flavonoizi, mierea are efect antibacterian, ea fiind recomandată şi în tratamentul posttraumatic al rănilor şi postchirurgical.
„Aplicată în strat gros, mierea previne suprainfectarea rănilor, accelerează regenerarea ţesuturilor afectate şi favorizează cicatrizarea”, spune Cristina Mateescu. Pe de altă parte, medicii dermatologi ezită să trateze rănile deschise cu miere. „Noi nu recomandăm aplicarea mierii pe orice fel de rană, dar folosim produse farmaceutice extrase din miere”, explică Mihaela Leventer, medic dermatolog la clinica Dermastyle, din Bucureşti.
Specialiştii în apicultură recomandă părinţilor să nu dea copiilor sub un an miere, fiindcă există riscul să le afecteze sănătatea.

*Sursa: doctorulzilei.ro

Obiceiuri nesănătoase care îi îngraşă pe copii

"Mănâncă tot din farfurie!", este una dintre replicile auzite des la mulţi părinţi. Din dorinţa de a se asigura că cei mici primesc toti nutrienţii necesari pentru a creşte mari, adulţii aproape că îi obligă să termine tot din farfurie. Medicii avertizează însă că acesta este un obicei greşit care îi îngraşă pe copii.

 Dr. Doru Negru, medic primar boli interne, diabet, nutriţie şi boli metabolice: „Acel <papă tot ca să te faci mare! Copilul cuminte papă tot. Ce să îţi facă mama sau bunica bun de mâncare? Pune dracu' mâna şi mănâncă> e cea mai mare prostie pe care o poate spune un părinte copilului lui.”
În multe cazuri, părinţii apelează la vitamine pentru a stimula pofta de mâncare a copiilor. Acest lucru reprezintă însă doar primii paşi către multe kilograme în plus. O arată şi statisticile. În România, aproape 40% dintre copii sunt supraponderali.
Dr. Anamaria Iulian, specialist în obezitate infantilă: „Copilul nu trebuie stimulat să aibă un apetit ridicat cu vitamine sau suplimente fiindcă niciodată acele suplimente sau vitamine care sunt de sinteză nu vor avea calitatea şi sinergia vitaminelor, enzimelor, mineralelor, oligoelementelor, fitonutrienţilor care vin dintr-un comportament alimentar corect.”
D. Şerban Damian, nutriţionist sportiv: „Părintele poate să dezvolte o adevărată obsesie: vai, copilul meu nu mănâncă, nu mănâncă!, dar dacă el este normal dezvoltat şi are totul în regulă şi performanţe fizice şi intelectuale nu avem de ce să ne temem. Trebuie să îi oferim clar mesele aşa cum e normal: trei mese pe zi, gustări intermediare, să aibă tot ce i trebuie, să aibă un echilibru în alimentaţie şi să nu îl forţăm.”
Medicii spun că scăderea bruscă a poftei de mâncare la copii nu este neapărat un semnal de alarmă.
Psih. dr. Anamaria Iulian, specialist în obezitate infantilă: „În primii doi ani de viaţă creşterea copilului este accelerată. Între 3-6 ani există o oarecare stagnare şi părintele se îngrijorează. Copilul este evident cucerit de faptul că a început să îşi câştige independenţa, e concentrat pe joc, fiindcă aşa creşte şi se dezvoltă, şi atunci părintele ar fi bine să înţeleagă mâncarea sau foamea vine după acest joc şi dacă copilul a spus că s-a săturat, părintele trebuie să-l creadă, deşi poate după aprecierea lui mănâncă mult mai puţin decât în primii ani de viaţă.”
D. Şerban Damian, nutriţionist sportiv: „Eu le spun pacienţilor, părinţilor în special, dacă copilul este normal dezvoltat pe indici antropometrici, îi facem toate măsurătorile şi vedem că este conform graficului, că este intelectual normal dezvoltat, că are performanţe bune fizice şi intelectuale nu avem de ce să ne temem, adică chiar dacă nu mănâncă atât cât ne-am dori noi, nu mănâncă toată porţia de ciorbă, el este dezvoltat normal.”
Dacă pofta de mâncare scăzută a copilului devine permanentă, atunci se recomandă un consult la pediatru sau la medicul nutriţionist.

*Sursa: digi24.ro