vineri, 27 ianuarie 2017

Repartizarea Yin&Yang in corp…

PARTEA DE JOS ŞI PARTEA DE SUS  Partea de jos este Yin şi partea de sus este Yang. La nivelul corpului uman, partea de sus a acestuia este deci Yang şi partea de jos, Yin. Să ne

 reamintim, în acelaşi timp, de „relativitatea” noţiunilor respective. Jumătatea inferioară a corpului este Yin, dar partea de sus a piciorului va fi Yang şi partea de jos a acestuia, Yin.

Exact la fel se întâmplă şi pentru bust, care este Yang prin raportare la corpul întreg, dar a cărui parte de sus este Yang, iar partea de jos este Yin. Procedeul se aplică astfel întregului corp. Deci să percepem mereu lucrurile plecând de la macrocosmos, adică de la ceea ce este mai mare, pentru a ajunge la microcosmos, adică la ceea ce este mai mic.

Să luăm un exemplu simplu. O persoană suferă de o problemă la genunchi. Genunchiul făcând parte din picior, primul nivel de relaţie este cu Yin-ul acestei persoane, deoarece picioarele sunt în partea de jos a corpului. Dar genunchiul se găseşte chiar la mijlocul piciorului, adică între Yin şi Yang. El face joncţiunea, articulaţia dintre cele două părţi. Al doilea nivel al relaţiei se situează deci între Yang şi Yin. În rezumat, relaţia dintre Yang-ul Yin-ului şi Yin-ul Yin-ului este cea care pune probleme şi pe acest plan căutăm mesajul şi soluţia eventuală. Reluăm acest exemplu, a cărui analiză o rafinăm treptat, mai ales asociind semnificaţiile lui Yin şi Yang, dar şi pe cele ale lateralităţii şi rolului fiecărei părţi a corpului.

DREAPTA ŞI STÂNGA

Am văzut că Yin şi Yang sunt în raport cu lateralităţile. Dreapta este de natură Yin, în timp ce stânga este de natură Yang. În absolut, partea dreaptă a corpului nostru va fi deci în relaţie cu Yin, în timp ce partea stângă a corpului nostru va fi în relaţie cu Yang. Să aplicăm din nou noţiunea de relativitate pe care am abordat-o deja. Partea de sus a corpului este Yang şi cea de jos este Yin. Stânga corpului este Yang, iar dreapta este Yin. Stânga din partea de jos este deci Yang, în această zonă Yin. Ea este Yang a Yin-ului. Dreapta părţii de jos este Yin, în această zonă Yin. Ea este deci Yin a Yin-ului. Partea de sus a corpului este Yang, dar dreapta este Yin. Ea este deci Yin în această parte Yang. Ea este Yin a Yang-ului. Stânga acestei părţi de sus, care este Yang, este deci Yang a Yang-ului.

Să revenim la exemplul nostru legat de persoana care suferă la un genunchi. Am văzut deja că este vorba de o problemă pe o parte Yin a corpului, privind „articulaţia” dintre Yin-ul şi Yang-ul din această parte. Dacă durerea se manifestă la genunchiul stâng, această lateralitate fiind Yang, putem simplifica, spunând că problema este în relaţie cu dinamica Yang a persoanei, cu partea Yang a vieţii sale. Dacă este vorba de genunchiul drept, această parte fiind Yin, persoana are o problemă cu dinamica Yin, cu partea Yin a vieţii sale. Vedem că lucrurile încep să se clarifice puţin.

PARTEA PROFUNDĂ ŞI PARTEA SUPERFICIALĂ

Mai înainte, am văzut că Yin corespunde profunzimii, tainicului, misterului, în timp ce Yang este asociat cu ceea ce se află la suprafaţă, ce este aparent. Tot ce se găseşte în corpul nostru în profunzime, de exemplu, organele, este, din acest motiv, de natură Yin. Ce se află la suprafaţă, pielea de exemplu, este de natură Yang. Să aplicăm din nou principiul relativităţii. În ceea ce este profund şi de natură Yin, suprafaţa va fi Yang şi profunzimea Yin. Dacă avem, de exemplu, o afecţiune pulmonară, aceasta va fi Yin a părţii Yin a corpului. Dacă, în schimb, este vorba de o problemă de pleură (învelişul exterior, suprafata exterioară a plămânului), ne gândim la Yang-ul acestei părţi Yin aflate în cauză.

YIN

Luna, iarna, apa, nordul,
frigul, noaptea, femininul, mama, pasivul, negativul, primirea, sentimentul, afectul, profundul, negrul, întunecatul, obscuritatea, interiorul, ascunsul, spaţiul, josul, dreapta, dulcele,
suplul,
manifestatul, tangibilul,
gestul, realul, perechea,
materia, cantitatea,
substanta, etc.

Yang

Soarele, vara, focul, sudul, căldura, ziua, masculinul, tatăl, activul, pozitivul, talentul, acţiunea, reflecţia, suprafaţa, albul, clarul, lumina, exteriorul, aparentul, timpul, înaltul, stânga, duritatea, neînduplecarea, nonmanifestatul, intangibilul, gândul, virtualul, imparul, energia, calitatea, esenta, etc.

  *Sursa: Michel Odoul – Ghidul complet al durerilor fizice