joi, 1 decembrie 2016

Aveţi grijă ce jucării le cumpăraţi copiilor!

Eşti pe punctul de a cumpăra cadouri de sărbători pentru cei mici? 
Atunci, ar trebui să te informezi mai bine în legătură cu jucăriile periculoase pentru sănătatea copilului tău, mai ales că există în supermarketuri o diversitate mare de păpuşi, maşinuţe, cubuleţe şi nenumărate jucării zgomotoase sau care au în componenţă piese care pot fi cu uşurinţă înghiţite de copii.

În febra cumpărăturilor, majoritatea părinţilor uită să verifice materialul din care este făcută jucăria sau dacă aceasta aparţine grupei de vârstă potrivite, iar viaţa copilului stă sub semnul  pericolului atunci când intră în posesia unei astfel de jucării.
Recent, oamenii de  ştiinţă chiar au tras un semnal de alarmă cu privire la substanţele chimice sau anumite elemente din componenţa jucăriilor, care le pot afecta micuţilor sănătatea.

Astfel de substanţe periculoase pentru sănătatea copilului sunt reprezentate de cadmiu, un metal toxic care provoacă dificultăţi de învăţare, antinomiu, un metal care poate declanşa cancerul şi ftalaţi, care împiedică dezvoltarea fizică.
Pentru a nu avea mustrări de conştiinţă şi pentru ca tu şi familia ta să aveţi parte de sărbători liniştite, am întocmit un clasament al celor mai periculoase tipuri de jucării pe care trebuie să le ocoleşti cu orice preţ.

Jucăriile cu pericol de sufocare

Piesele de dimensiuni reduse din componenţa jucariilor pot fi înghiţite cu uşurinţă de către copii şi astfel apare pericolul de sufocare. Deşi nu sunt recomandate copiilor sub 3 ani, jucăriile părăsesc rafturile foarte repede. Potrivit unui raport din anul 2009,  în Statele Unite s-au înregistrat peste 1700 de vizite la urgenţe, principala cauză fiind ingerarea pieselor mici din componenţa jucăriilor. Cei mai mulţi dintre copii aveau vârste cuprinse între 4 şi 12 ani.

Jucăriile care afectează auzul

Există anumite jucării care scot  zgomote destul de puternice pentru auzul sensibil al unui copil. O echipă de experţi a testat diverse tipuri de jucării care aveau peste 85 de decibeli şi astfel s-a ajuns la concluzia că acestea pot provoca pierderea auzului dacă sunt utilizate un timp îndelungat.

Jucăriile care pot fi înghiţite

Magneţii  din componenţa jucăriilor ridică o adevărată îngrijorare privind sănătatea micuţilor, mai ales că aceştia prezintă un obicei involuntar de a băga în gură diverse obiecte. Dacă un copil înghite separat unul sau mai mulţi magneţi, sau mai multe componente ce includ magneţi, aceştia se pot atrage prin pereţii intestinali, putând creşte riscul de infecţii, perforaţii ale intestinului sau chiar septicemie.

Părinţii nu trebuie, prin urmare, să rămână nepăsători, crezând că magneţii vor fi eliminaţi în mod natural, deoarece magneţii rămân blocaţi în organism şi pot duce la problemele mai sus amintite. Printre simptomele care ar trebui să tragă un semnal de alarmă că ceva nu este în regulă cu sănătatea copilului se numără greaţa, vărsăturile sau diareea.

Jucăriile toxice

Multe jucării periculoase au în compoziţie materiale toxice cum ar fi  plumbul, mai ales în vopseaua de la suprafaţă. Plumbul este otrăvitor şi poate ataca grav organismul prin intoxicare şi leziuni renale.
Ftalaţii sunt plastifianţi cu care copiii intră în contact atunci când mestecă anumite piese de plastic din jucării sau consumă alimente al cărui ambalaj conţine ftalaţi. Copiii sunt expuşi la contaminare cu ftalaţi chiar şi prin folosirea biberonului de plastic sau prin încălzirea biberonului cu lapte în cuptorul cu microunde.

Totuşi, chiar dacă intră în contact cu ftalaţii, cantitatea ingerată nu  implică un risc major de contaminare pentru copii, a  concluzionat Comisia de Protecţie a Consumatorului U.S.
În cazul în care cumperi jucării de la marii retaileri sau online este recomandat să citeşti foarte bine etichetele şi descrierile. Pe etichete vei vedea clar cărei categorii de vârstă i se potriveşte jucăria respectivă, dacă există substanţe chimice sau piese care se pot sparge, ce termen de valabilitate au (da, şi jucăriile “expiră”, mai exact bateriile din ele, din care există riscul de scurgere a anumitor metale grele şi substanţe toxice) şi alte avertismente.

De asemenea, acordaţi atenţie recomandărilor privind utilizarea jucăriilor în prezenţa unui adult, deoarece în componenţa acestora pot exista piese foarte mici care ar putea fi ingerate.

*Sursa: csid.ro

Cum îţi fereşti copilul de răceală în timpul iernii

Cu sau fără zăpadă, am intrat oficial în prima lună calendaristică a iernii! Tot în această perioadă îşi fac simţite prezenţa virozele respiratorii, principalul duşman în sezonul rece, mai ales în cazul copiilor sub 7 ani, care au un sistem imunitar incomplet dezvoltat.
Doamna doctor Alina Stanciu, medic specialist pediatrie, Reţeaua de sănătate REGINA MARIA, ne-a oferit mai multe informaţii despre aceste afecţiuni sezoniere, cum pot ajuta alimentaţia, mişcarea şi somnul la întărirea sistemului imunitar şi care sunt simptomele manifestate de copii care ar trebui să-i îngrijoreze pe părinţi şi să-i determine să consulte medicul specialist.

În sezonul rece, alimentaţia joacă un rol important în creşterea rezistenţei organismului.

Datorită vitaminelor şi mineralelor din compoziţia lor, o serie de alimente grăbesc vindecarea şi întăresc sistemul imunitar. 

Citricele, cum ar fi portocalele, grepfrutul, lămâile, mandarinele, conţin cantităţi mari de vitamina C, una dintre cele mai cunoscute vitamine, cu rol deosebit de important în apărarea organismului de acţiunea radicalilor liberi, dar şi un adjuvant în cazurile de răceală, accelerând procesul de recuperare.
Usturoiul este un alt aliment care întăreşte sistemul imunitar, fiind considerat un veritabil antibiotic natural. Acesta are proprietăţi antimicrobiene  şi, administrat profilactic – în forma sa naturală în diferite preparate culinare sau sub formă de supliment alimentar – poate preveni îmbolnăvirile. De asemenea, suplimentele cu echinacea stimulează sistemul imunitar şi ameliorează simptomele răcelii.

Foarte importante sunt alimentele bogate în seleniu, precum peştele, cerealele, fasolea, soia, seminţele de floarea-soarelui şi fructele oleaginoase (nuci, migdale, caju, fistic). Acest mineral joacă un rol fundamental în ceea ce priveşte sănătatea sistemului imunitar.

Extrem de benefice sunt şi supele de legume şi cele de pasăre. Apa în combinaţie cu fibrele din legume (ceapă, praz, fenicul, dovlecel, ţelină, păstârnac etc.) ajută la eliminarea toxinelor şi purifierea organismului. Hrănitoare şi hidratantă, supa de pui este şi un bun antiinflamator.

Odihna şi mişcarea

Odihna este un alt aspect important în dezvoltarea sistemului imunitar al copilului.
Când sunt privaţi de somn, copiii sunt expuşi unui risc crescut de apariţie a infecţiilor, de aceea este bine să le creăm condiţii optime pentru un somn odihnitor: fără televizor în cameră, fără ore de culcare târzii şi fără alimente picante, dulci ori fast food cu puţin timp înainte de culcare! În schimb, o cană cu lapte cald, 2-3 smochine sau o banană vor acţiona ca somnifere naturale, favorizând producţia de serotonină, un hormon care asigură starea de bună dispoziţie, calm şi somn de calitate.

Pentru întărirea sistemului imunitar al copiilor este indicată şi activitatea fizică. Mişcarea regulată sporeşte producţia de leucocite, care apără organismul de boli infecţioase. Părinţii trebuie să-şi încurajeze copiii să facă sport chiar şi iarna, iar patinajul, snowboardingul şi schiul sunt excelente atât pentru fortifierea organismului în faţa infecţiilor, dar şi pentru o condiţie fizică bună.

Atenţie mare şi la îmbrăcămintea pe care o alegeţi pentru copii! Nu îi înfofoliţi până în vârful nasului pentru că există riscul să transpire şi, stând un timp îndelungat în haine ude, poate apărea hipotermia. Recomandarea generală la sugari şi copii mici este îmbrăcarea cu mai multe straturi de haine decât ar purta o persoană adultă la aceeaşi temperatură.  Se porneşte de la un body, cu pantaloni şi mâneci lungi, şosete groase, o bluziţă sau o salopetă şi se termină cu geacă, mănuşi, fular şi căciulă.

Dacă o simplă răceală la copii poate fi ameliorată prin sfaturile mai sus menţionate, simptome precum febra persistentă, tusea cu dificultate respiratorie, secreţiile nazale mucopurulente şi alterarea stării generale ar trebui să îi determine pe părinţi să consulte un specialist.

Sfaturi anti-răceală

În cazul în care copilul prezintă simptome precum strănut, scurgeri nazale, tuse productivă, lăcrimare, durere de gât, febră moderată şi dureri de cap:
 • Se recomandă repausul la domiciliu, izolarea de ceilalţi membri ai familiei şi umidificarea aerului atmosferic. Curăţaţi periodic umidificatorul pentru a evita contaminarea lui cu bacterii sau mucegai.
   
 • Pentru desfundarea nasului se folosesc serul fiziologic sau apa de mare, precum şi toaletarea cu pompiţa sau aspiratorul nazal. Foarte important este să îi învăţăm pe copii să îşi sufle nasul şi să evităm folosirea parfumurilor, a detergenţilor parfumaţi şi a balsamului de rufe, care pot irita căile respiratorii ale copilului.
   
 • Febra poate fi ameliorată printr-o hidratare corespunzătoare, atât cu apă cât şi cu supe de legume şi sucuri naturale de fructe, dar şi prin băi hipotermizante, cu temperatura apei cu 2 grade Celsius mai mică decât temperatura corporală.
   
 • Durerile de gât pot fi ameliorate prin administrarea de analgezice şi antiinflamatoare.
   
 • Mierea, administrată după vârsta de un an, în combinaţie cu diverse piureuri de fructe, are proprietăţi antiseptice şi combate inflamaţia, fiind recomandată şi pentru calmarea tusei. Tusea poate fi combătută şi prin siropuri antitusive sau fluidificante ale secreţiilor bronşice.

*Sursa: csid.ro

Tehnica „Roşu şi Negru” te învaţă cum să previi certurile în cuplu

De cele mai multe ori, tensiunile în cuplu apar din trei motive: ori mesajul este înţeles greşit de către partener, ori există o luptă pentru dominare, ori nimeni nu este dispus să înţeleagă mai mult decât celălalt.

Atunci când vine vorba de aşa-zisele negocieri în cuplu, psihologii sunt de părere că nu întotdeauna intenţiile de a-l domina pe partener sunt conştiente, iar o eventuală ceartă cu iubita poate evitată dacă vom învăţa să punem întrebările altfel decât le-am pus până acum.
Comunicarea în cuplu este, fără doar şi poate, vitală într-o relaţie de cuplu, dar dacă nu ştim cum să mânuim acest instrument, există riscul să ne facă mai mult rău decât bine. O simplă întrebare greşit formulată, un ton un pic nervos şi o atitudine nerăbdătoare sunt elemente care pot escalada într-o ceartă serioasă.

„De cele mai multe ori, nefiind atenţi la comunicare, făcând-o inconştient, vorbele vor fi percepute de partener ca metode de a domina în relaţie şi va începe să riposteze ca să-şi recâştige avansul pierdut.
Sigur, toate acestea sunt nişte iluzii, pot fi plăzmuiri ale imaginaţiei noastre şi, de cele mai multe ori, chiar sunt, însă e mai bine să învăţăm să evităm o ceartă, chiar dacă pleacă de la motive întemeiate sau nu”, declară psihologul Alexandru Pleşea.
În opinia specialistului în psihologia de cuplu, atunci când negociem cu partenera ce să facem în seara asta sau mâine seară, este bine să învăţăm să stăpânim o tehnică foarte populară în Occident, intitulată “Roşu sau Negru”.

Atunci când ne întrebăm iubita dacă vrea să mergem în parc sau la film sau dacă îi place un lucru, s-a dovedit că forma în care s-a construit întrebarea este foarte importantă şi poate oferi deja un răspuns paşnic. Spre exemplu, nu este productiv pentru noi s-o întrebăm: Ai vrea să mergem la film? sau Îţi place această maşină? sau Te-ai hotărât să îl cumperi?
Aceste întrebări nu sunt convingătoare pentru că putem primi imediat un răspuns de genul: Aş vrea, dar nu am timp.
Tehnica Roşu şi Negru sugerează o alternativă. O putem întreba: Ai prefera să mergem în parc astăzi sau mâine? Este o sugestie directă, însă una foarte subtilă.
„Înainte ca interlocutorul, şi anume iubita, să se decidă dacă vrea să accepte sau să refuze, îi sugerăm să aleagă în două variante. În acel moment, inconştient, partenerul va fi forţat să gândească în alţi termeni. Ea atunci se va gândi: Este mai bine acum sau mâine? şi vom sări imediat pasul în care o vom convinge să accepte propunerea sau nu”, afirmă psihologul Alexandru Pleşea.

O relaţie sănătoasă este bazată, înainte de toate, pe comunicarea asertivă, sinceră şi directă, neţinând cont de obligaţiile pe care viaţa socială ni le impune, şi anume, principiile şi regulile pe care le vedem la alţii. Cu cât o relaţie este mai aproape de perioada copilăriei, unde ne jucam şi nu ne luam aşa de mult în serios, cu atât mai mult cresc şansele ca partenerii să rămână mult timp împreună voioşi şi îndrăgostiţi.

*Sursa: csid.ro

miercuri, 30 noiembrie 2016

Noteaza-le pe INIMA: 25 de Sfaturi Atemporale despre Relatiile de Dragoste!

25 de adevaruri extraordinare despre dragostea de celalalt, dragostea de sine si relatiile de dragoste!

Luati seama la aceste sfaturi care s-au viralizat in intreg internetul. Publicat initial pe AskReddit si ulterior in revista Thoughtcatalog.com, acest articol continand 50 de sfaturi si adevaruri despre relatiile de dragoste a devenit extrem de popular si apreciat in mediul online. Cel care le-a readus in centrul atentiei este editorul Lorenzo Jensen. Iata 25 de adevaruri extraordinare despre dragostea de celalalt, dragostea de sine si relatiile de dragoste.

1. Iarba nu este mai verde de partea cealalta a gardului, este mai verde acolo unde o uzi.

2. Opreste-te din a incerca sa gasesti persoana potrivita si incearca sa FII persoana potrivita.

3. Persoana careia ii pasa cel mai putin intr-o relatie este cea care are cel mai mult control.

4. Este mai bine sa fii fericit decat sa ai dreptate.

5. Nu te poti astepta ca cineva sa te iubeasca cand nu te poti iubi pe tine insuti.

6. Inainte de a te muta cu partenerul/ partenera de viata, du-te intr-o calatorie cu el/ea.

7. Nu-ti fie frica sa te deschizi si sa fii vulnerabila Vulnerabilitatea va poate aduce mai aproape unul de celalalt si poate consolida relatia.

8. Cand tu si partenerul tau va certati, aminteste-ti – sunteti voi doi VS problema. Nu tu VS el.

9. Doar fiindca cineva nu te iubeste asa cum vrei tu sa te iubeasca nu inseamna ca nu te iubeste cu tot ce are.

10. Nu te indragosti de potentialul cuiva.

11. Daca lumea nu ne-ar da unul altuia o a doua sansa, am fi cu totii singuri.

12. Este nevoie de doi indivizi fericiti pentru a face o relatie fericita.

13. Daca iubesti amintirile mai mult decat relatia, este timpul sa mergi mai departe.

14. Tineti-va intotdeauna de maini cand vorbiti despre lucruri grele. Ajuta sa tii sub control emotiile negative si arata ca iti pasa.

15. Fii barbatul/ femeia cu care ai vrea ca viitorul/ actualul tau copil sa isi dea intalnire.

16. Dragostea este despre apreciere, nu despre posesiune.

17. Nu pastra secrete, nu spune minciuni.

18. Relatiile nu sunt grele. Daca o relatie este grea, probabil esti cu persoana nepotrivita.

19. Dragostea nu este un sentiment. Sentimentele se atenueaza, raspund situatiilor si evenimentelor. Dragostea este o alegere.

20. Daca simti ca nu este ok de la inceput, probabil nu o sa devina mai bine.

21. Daca tii scorul, probabil ai pierdut deja.

22. Daca ameninta ca pleaca, ajuta-l/ ajut-o sa isi faca bagajele.

23. Fii intotdeauna prima persoana care isi cere scuze cu sinceritate dupa o cearta.

24. Casatoreste-te cu acea persoana fata de care simti acelasi entuziasm pe care il ai atunci cand vezi un platou cu mancare buna la restaurant.

25. Nicio relatie nu este perfecta si intotdeauna vor fi conflicte. Ceea ce conteaza este dorinta de a rezolva problema.

*Sursa: Thoughtcatalog.com

Importanta consumului de apa

Cele 5 beneficii deosebit de importante ale consumului de Apa

In toate traditiile culturale ale lumii, din antichitate si vremuri chiar mult mai stravechi pana astazi, apa este considerata a fi unul dintre elementele esentiale ale existentei. 

Cata apa consumi intr-o zi? Majoritatea dintre noi uita ca unul dintre elementele esentiale de care are nevoie organismul nostru pentru a functiona in mod armonios este apa! De ce oare am uitat in timpurile noastre, ca apa este un adevarat elixir?

Din pacate, foarte multe persoane au ajuns sa inlocuiasca acest „lichid al vietii” cu bauturi carbo-gazoase daunatoare. Atunci cand realizezi insa ca 60% -70% din corpul tau inseamna apa, abia atunci realizezi si cat de important este acest lichid pentru sanatatea ta.
Stiai ca trebuie sa bei mai multa apa decat iti transmite corpul, prin senzatia de „sete”? Daca rinichii nostri nu s-ar ocupa de incredibila functie de reciclare a apei, ar trebui sa bem aproximativ 40.000 de cani de apa in fiecare zi! Chiar si asa, este bine sa consumam in fiecare zi, intr 8 si 10 cani de apa, pentru a aduce in organism un aport de apa proaspata, benefica.

Exista de asemenea, o legatura stransa intre consumul de apa si senzatia de oboseala.
Apa are o mare importanta si in reglarea temperaturii corpului si, de asemenea, persoanele active au nevoie de mai multa apa din cauza deshidratarii produse prin transpiratie si respiratie rapida.
Iata 5 dintre cele mai importante beneficii ale consumului de apa

1. Daca bei apa, ramai tanar/a

Apa ne ajuta foarte mult sa ne pastram sanatatea tenului si vitalitatea corpului. Daca nu bei destula apa, pielea ta va prezenta semne de uscaciune.
Astfel, in loc sa bei mai multa apa, ai tendinta de a folosi mai multe creme hidratante, sperand ca vei scapa de problema pielii uscate. Totusi, acestea nu te ajuta la fel de mult cum te poate ajuta apa, aceasta fiind cea mai buna metoda de a-ti hidrata tot corpul in interior cat si in exterior. Daca bei cel putin 2 litri de apa pe zi, pielea ta va arata mult mai bine si de asemenea, senzatia de vitalitate va fi crescuta. 

2. Consumul de apa te ajuta sa slabesti

Un alt beneficiu important al consumului de apa este acela ca apa ne ajuta sa ne pastram silueta sau sa slabim. De aceea, foarte multe diete ne recomanda, pe langa consumul unor alimente, si consumul unei cantitati importante de apa.
Apa te ajuta sa arzi grasimile acumulate. Daca nu bei apa suficienta in timpul unei diete, nu iti ajuti deloc ficatul in procesul de detoxiere al corpului. Atunci cand bei destula apa, ficatul reuseste sa metabolizeze grasimea stocata in organism, mult mai eficient. Consumul de apa ajuta la eliminarea toxinelor din corp si previne constiparea.

3. Consumul de apa iti face muschii puternici

Un alt beneficiu mai putin cunoscut al consumului de apa este acela ca ajuta la formarea unei musculaturi puternice. Consumul de apa iti ajuta muschii sa functioneze mai bine, de asemenea au o mai mare rezistenta atunci cand faci miscare. In consecinta reusesti sa iti construiesti o masa musculara puternica, adaugand dietei tale zilnice, cel putin 8 cani de apa pe zi!

4. Consumul de apa te face mai destept/ desteapta

Consumul de apa creste functiile tale cognitive. Creierul tau are nevoie de mult oxigen pentru a functiona la nivel optim. Daca bei suficient de multa apa, asiguri aportul de oxigen necesar bunei functionari a creierului. Bea intre 8 si 10 cani de apa pe zi si iti imbunatatesti capacitatea cognitiva cu peste 30%!

5. Consumul de apa iti ajuta articulatiile

Una dintre cele mai putin cunoscute beneficii ale consumului de apa este faptul ca acest obicei ajuta si in ceea ce priveste sanatatea articulatiilor. Acestea au nevoie de apa pentru a fi sanatoase, bine lubrifiate. Articulatii sanatoase inseamna mai multa vivacitate, senzatia de vitalitate si pofta de miscare.

*Sursa: garbo.ro

duminică, 27 noiembrie 2016

10 motive pentru care apa cu lamaie este buna pentru sanatate

Multe persoane adora gustul si aroma speciala a prajiturilor cu lamaie, insa v-ati gandit vreodata cat de sanatos este sucul de lamaie si cate beneficii poate avea combinatia de apa cu suc de lamaie? Trebuie doar sa va inarmati cu informatii relevante si in curand va veti bucura de o sanatate de fier cu ajutorul acestui fruct miraculos.

Lamaia este un fruct ieftin, disponibil oriunde si recunoscut pentru intrebuintarile sale culinare, dar si medicinale. Sucul si coaja rasa de lamaie sunt folosite la prepararea diverselor retete, cum sunt tartele cu lamaie, puiul cu sos de lamaie, sau la cea a limonadei, bautura nelipsita in anotimpul calduros.
Sucul de lamaie este format din aproximativ 5% acid citric, compus organic frecvent intalnit in natura si componenta de baza a tuturor fructelor citrice, indiferent ca vorbim despre lamai, mandarine, grapefruit sau portocale.
De asemenea, lamaia reprezinta o sursa bogata de vitamina C, B, roboflavina si minerale precum calciu, fosfor, dar si o sursa excelenta de proteine si carbohidrati.
Apa cu lamaie devine, asadar, un cocktail de sanatate, oferindu-ne o serie de beneficii importante dar si o racorire imediata pe o vreme caniculara.
In continuare, va prezentam 10 motive pentru care ar trebui sa consumati zilnic apa cu lamaie!

1. Apa cu lamaie ajuta la ameliorarea simptomelor digestive

Lamaia poate ajuta la ameliorarea multor probleme de digestie atunci cand este amestecata cu apa fierbinte. Consumata sub forma de ceai, lamaia va poate scapa de senzatiile de greata, de arsurile la stomac si chiar de parazitii intestinali. De asemenea, datorita calitatilor digestive, sucul de lamaie ajuta la eliminarea simptomelor de balonare, la producerea de eructatii si poate actiona ca un agent de curatare, impiedicand formarea pietrelor la rinichi. Daca aveti probleme cu sughitul iar metodele traditionale (consumul de apa, tinerea respiratiei, sperietura) nu dau rezultate, sucul de lamaie isi va dovedi eficienta in ameliorarea acestei mici neplaceri.

2. Excelent pentru ingrijirea pielii

Datorita proprietatilor antiseptice naturale, lamaia poate deveni un aliat de nadejde in tratarea problemelor legate de piele. Consumul zilnic de apa cu lamaie poate aduce o imbunatatire evidenta a aspectului pielii, actionand ca un remediu antiimbatranire si avand posibilitatea de a elimina ridurile si punctele negre.
Compresele de apa cu lamaie aplicate pe zonele cu arsuri pot grabi procesul de vindecare a tesutului cutanat, iar efectul de racire poate reduce senzatia de arsura.

3. Apa cu lamaie va scapa de durerile dentare

Sucul proaspat de lamaie aplicat pe zona dentara dureroasa va poate scapa de durerile chinuitoare, iar gargara cu apa si suc de lamaie poate opri sangerarea gingiilor, oferind in acelasi timp un miros placut cavitatii bucale.

4. Adio, dureri de gat!

Lamaia este un fruct excelent care ajuta la combaterea problemelor legate de infectii ale gatului datorita proprietatilor antibacteriene. Pentru durerile  de gat se va dilua sucul de la o jumatate de lamaie in 500 ml de apa si se va face gargara in mod frecvent.

5. Va ajuta sa eliminati kilogramele in exces

Unul dintre beneficiile majore ale consumului de apa cu lamaie este acela de a actiona ca un accelerator in pierderea greutatii. Atentie insa! Daca suferiti de gastrita sau ulcer gastro-duodenal, dieta cu lamaie este total contraindicata. De asemenea, cura cu suc de lamaie nu le este recomandata copiilor si varstnicilor.

6. Apa cu lamaie ajuta la reglarea tensiunii arteriale

Apa cu lamaie face minuni in cazul bolnavilor cardiaci, datorita continutului ridicat de potasiu, care are rolul de a controla tensiunea arteriala, de a reduce senzatia de ameteala, greata, stresul mental si de a preveni instalarea depresiei.

7. Elibereaza caile respiratorii

Datorita concentratiei bogate de vitamina C, sucul de lamaie poate ajuta in terapia problemelor respiratorii.

8. Combate reumatismul

Fiind un fruct cu adevarate proprietati diuretice, lamaia va poate trata reumatismul si artrita, dar ajuta cu succes si la eliminarea bacteriilor si a toxinelor din organism.

9. Apa cu lamaie este un ajutor de nadejde in caz de raceala

Un ceai recomandat in caz de viroze sau raceala este ceaiul de lamaie obtinut din 3 lamai taiate in sferturi peste care se adauga 500 ml de apa. Dupa ce se lasa la fiert 5-10 minute, se strecoara si se indulceste cu miere. Continutul ridicat de vitamina C lupta cu infectiile, intarind sistemul de aparare al organismului.

10. Actioneaza ca un purificator al sangelui

In urma epidemiilor de holera din Africa, s-a constatat ca zeama de lamaie inclusa in dieta zilnica a persoanelor afectate a avut un efect protector, reducand intensitatea crampelor stomacale specifice acestei afectiuni.
Datorita actiunii de purificare a sangelui, sucul de lamaie ajuta la lichefierea secretiei biliare, contribuind astfel la ameliorarea simptomelor de malarie.
Asadar, aveti toate motivele sa mergeti chiar acum la bucatarie sa va preparati un ceai sau o limonada. Nu ramaneti indiferenti la darurile pe care natura vi le pune la dispozitie, ci incercati sa profitati la maximum de beneficiile pe care acestea vi le pot oferi!

 
 *Sursa: lifemojo.com

Cum ne ingrijim buzele in sezonul rece

Intregul organism sufera iarna de frig, insa cele mai expuse sunt buzele, si asta pentru ca au o structura diferita. Buze frumoase si sanatoase inseamna, inainte de toate, buze moi si hidratate. Iarna insa, frigul si sursele de caldura din interior usuca buzele, deteriorandu-le astfel nu doar sanatatea, ci si aspectul.

Aflati din randurile care urmeaza cum afecteaza frigul buzele, cum trebuie ingrijite atunci cand temperaturile sunt foarte scazute si cateva remedii naturale. 

Cum afecteaza frigul buzele  

Pielea buzelor este fina si lipsita de stratul cornos (stratul de la suprafata epidermei), ceea ce o face mult mai sensibila. In plus, nu contine nici glande sebacee, nici glande sudoripare, ceea ce le expune mai usor deshidratarii. Asa incat urmarile firesti ale neingrijirii buzelor sunt aspectul crapat si pielea moarta, la care se adauga disconfortul si durerea.
Specialistii recomanda ca iarna sa folositi un balsam de buze hidratant, pe baza de unt de cacao, de unt de karite, de miere sau de ceara de albine. Sunt recomandate balsamurile de buze imbogatite cu vitaminele A si E si cu oligoelemente, care mentin hidratarea. Daca deja buzele sunt afectate de crapaturi adanci, este recomandat sa folositi crema de galbenele sau vaselina.

Remedii naturale de ingrijire a buzelor

Pe langa balsamurile de buze pe care le gasiti in comert, va puteti prepara remedii din ingrediente naturale, la fel de eficiente.
 • Exfoliant pentru buze cu zahar si miere: inainte de a aplica balsamul, este necesar sa curatati buzele prin indepartarea celulelor moarte. O puteti face cu ajutorul unui exfoliant natural, zaharul care, asociat cu mierea de albine, face minuni. Amestecati o lingurita de zahar cu una de miere lichida. Masati buzele usor cu acest exfoliant, efectuand miscari circulare cu ajutorul degetului. Clatiti si aplicati un balsam de buze hranitor, fie unul achizitionat din farmacii, fie unul realizat in casa din ingrediente naturale.
 • Balsam de buze pe baza de ulei de migdale si unt de karite: cele doua ingrediente protejeaza buzele de frig si le hranesc in profunzime. Topiti 15 g unt de karite la bain-marie, apoi adaugati 10 ml ulei de migdale si o picatura de ulei esential de lamaie. Amestecati usor si lasati balsamul sa se raceasca. Pastrati-l intr-un recipient inchis ermetic, sterilizat in prealabil, si aplicati-l pe buze de mai multe ori pe zi.
 • Balsam de buze pe baza de ceara de albine: amestecati o lingurita de ulei de masline si o lingurita de ceara de albine cu cateva picaturi de apa minerala. Topiti-le la bain-marie. Turnati pasta obtinuta intr-un recipient care sa se inchida ermetic si care sa fi fost sterilizat in prealabil. Aplicati acest balsam pe buze de mai multe ori pe zi.
 • Unguentul de galbenele este recomandat pentru tratarea iritatiilor pielii si a dermatitelor iritative, facand minuni si pentru buzele crapate, intrucat are proprietati cicatrizante. Daca aveti buzele uscate si crapate, aplicati un strat gros de unguent de galbenele, lasati-l sa actioneze un sfert de ora, dupa care indepartati-l cu un servetel.
 • Mierea de albine este hranitoare si cicatrizanta. Aplicata in strat gros pe buze, le protejeaza de frig si le repara. Este eficienta daca se aplica pe buze inainte de culcare, pentru a putea actiona toata noaptea.
 • Uleiul de masline se poate aplica pe buze seara, inainte de a merge la culcare. Acesta impiedica deshidratarea in timpul somnului.

Alte recomandari pentru buze frumoase si sanatoase  

Pentru a nu va confrunta cu probleme ale buzelor, este bine sa tineti seama de cateva recomandari:
 • Folositi balsamul de buze de mai multe ori pe zi, in special inainte de a iesi in frig, dar si inainte de a merge la culcare. Daca-l aplicati in strat mai gros, dimineata va veti bucura de buze moi si catifelate.
 • Daca nu ati reusit sa preveniti deshidratarea buzelor si acestea prezinta deja leziuni, ar fi de preferat sa evitati pe cat posibil rujurile uscate, mate si sa privilegiati rujurile grase sau glossurile hidratante.
 • Evitati sa va umeziti buzele cu limba, deoarece saliva agraveaza deshidratarea.
 • In fine, nu uitati ca o buna hidratare a pielii si a buzelor se face din interior, asa incat consumati minimum 2 l de apa sau ceaiuri pe zi.

*Sursa: farmaciata.ro

Remedii naturiste pentru insomnie

Prin insomnie se intelege dificultatea de a adormi, precum si cea de a avea un somn odihnitor, fara intrerupere. Insomnia poate aparea din multe motive si poate fi asociata cu boli psihice sau organice (astm bronsic, boli de inima, afectiuni febrile etc.). Totusi, ce putem face pentru a o putea ameliora sau chiar elimina?

Consumul excesiv de cofeina, lipsa exercitiilor fizice, dispozitivele electronice si munca nocturna sunt factori ce pot duce la aparitia insomniei. Daca inlaturarea acestor factori nocivi nu ajuta, atunci puteti lua in considerare si tratamentul medicamentos, precum si anumite suplimente alimentare. Este recomandat ca inainte de a apela la medicamente sau suplimente alimentare sa faceti anumite schimbari ale stilului de viata. Iata cateva dintre aceste schimbari:
 • Reduceti zgomotul si iluminati putin incaperea. Folositi dopuri de urechi, draperii la fereastra si masca pentru somn pentru a nu fi deranjat de factori externi;
 • Evitati consumul de alimente grele cu doua ore inainte de somn;
 • Nu consumati bauturi care contin cofeina cu 4-6 ore inainte de a va duce la culcare;
 • Exercitiile fizice efectuate in mod regulat, chiar si plimbarile, pot reduce nivelul hormonilor de stres si va pot ajuta sa dormiti mai bine. Insa evitati-le cu doua ore inainte de culcare, deoarece va pot face sa adormiti mai greu;
 • Evitati sa dormiti la pranz, chiar si pentru o scurta perioada;
 • Nu lucrati cu cel putin o ora inainte de ora de culcare pentru a intra intr-o stare de relaxare;
 • Nu discutati despre problemele emotionale inainte de culcare;
 • Tineti animalele de companie departe de dormitor, daca este posibil;
 • Asigurati-va ca dormitorul este bine ventilat si are o temperatura confortabila;
 • Incercati anumite tehnici de relaxare, precum meditatia.
Daca aceste sfaturi nu va ajuta, puteti apela la anumite remedii naturiste precum:

Ceaiul de musetel

Ceaiul de musetel are efect calmant si este utilizat de mii de ani pentru un somn linistit. Consumul ceaiului de musetel nu are efecte adverse, fiind indicat chiar si in cazul copiilor. Atunci cand il preparati, puneti apa la fiert si adaugati doua pliculete de ceai de musetel, dupa care il lasati acoperit pentru a beneficia de toate proprietatile medicinale ale ceaiului. Ceaiul de musetel nu este recomandat femeilor insarcinate sau care alapteaza.

Melatonina

Melatonina este un hormon care ajuta la reglarea ritmului circadian. Aceasta nu doar ajuta la adormire, dar si creste calitatea somnului. Melatonina se intalneste in doua forme: cea cu eliberare prelungita si cea cu eliberare imediata. Daca aveti tendinta de a va trezi noaptea, cea cu eliberare prelungita este mai indicata. Daca insa aveti dificultati sa adormiti, este indicat s-o incercati pe cea cu eliberare imediata.

Valeriana

Valeriana este folosita ca sedativ si ca tratament pentru anxietate de sute de ani. Valeriana va poate ajuta sa adormiti mai repede si va poate imbunatati calitatea somnului. Este indicat sa o administrati in fiecare seara, insa pentru o perioada scurta de timp. Unele persoane pot avea anumite efecte adverse, precum dureri de stomac, dureri de cap sau ameteli dimineata, la trezire. Nu este indicat sa consumati alcool si sa luati medicamente pentru somn in timp ce luati valeriana.

Kava

Kava este o planta din familia piperului si ajuta la ameliorarea anxietatii. Folosirea acesteia pe termen scurt este benefica pentru persoanele care sufera de anxietate usoara sau moderata, insa nu o utilizati impreuna cu alcool sau cu medicamente pentru scaderea colesterolului sau a altora care sunt metabolizate la nivelul ficatului.
Nu uitati, inainte de a lua suplimente alimentare pentru insomnie, este necesar sa discutati cu medicul si sa urmati recomandarile acestuia. Fara indicatiile corecte, riscati sa luati o doza prea mare sau un tratament incorect care poate scadea beneficiile reale ale acestor plante.

Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie
*Sursa: farmaciata.ro