sâmbătă, 5 noiembrie 2016

De ce oamenii de ştiinţă cred că trebuie să faci mai mult sex

Încerci să urmezi un stil de viaţă mai sănătos? Uită de curele cu sucuri – există dovezi ştiinţifice că o relaţie iubitoare şi sexul pot fi bune pentru starea generală de sănătate.
Matt Tilley, expert în sănătate sexuală la Universitatea Curtin spune că sexul este o experienţă consensuală, pozitivă şi declanşează eliberarea în creier a “hormonilor fericirii”, endorfine şi oxitocina.
În momentul în care se analizeazî funcţia acestor hormoni ose observă că pot fi de ajutor în reducerea stresului, şi, desigur, enforfinele pot acţiona asemeni unui antidepresiv natural, subliniază Matt Tilley.
În plus, sex-expertul consideră că sexul poate accentua sentimentul de intimitate între parteneri: “Sexul regulat cu partenerul tău este ceva pozitiv şi va facilita conexiunea între partenerilor. De  asemenea, efectul oxitocinei – hormonal dragostei, cum este adesea numit – ajută la consolidarea sentimentelor de dragoste şi de încredere în cuplu. “
Sexul şi importanţa mişcării zilnice
Kevin Netto, director de cercetare la Universitatea Curtin susţine că sexul este similar unui nivel moderat de activitate fizică.  Acesta determină o creştere a frecvenţei cardiace, a tensiunii arteriale sistolice şi nu în ultimul rând, transpiri mai mult.
“Sexul are exact aceleaşi beneficiii ca o un atrenament cardio, cu menţiunea că trebuie activitatea trebuie susţinută pentru o perioadă mai lungă.”, declară profesorul Netto.
Acesta subliniază că un studiu realizat de o echipă de cercetători francezi a arătat că o partidă de sex durează aproximativ 17 minute.
“Pentru cei mai mulţi oameni nu este suficient de mult şi de frecvent. Toată lumea ar trebuie să facă mişcare jumătate de oră sau o oră în fiecare zi pentru a contracara consecinţele unui stil de viaţă sedentar ...şi faptul că sexul poate fi considerat un antrenament întâmplător este grozav.”, consideră Kevin Netto.
Sexul îmbunătăţeşte sănătatea mentală
Matt Tilley spune că partidele de sex şi un nivel ridicat de intimitate au fost asociate cu o mai mare stimă de sine , un nivel ridicat de încredere şi o dispoziţie mai bună.
“Înţelegem că există o parte a noastră ca fiinţe sexuale capabile să-şi satisfacă partenerul şi asta ne face să ne simţim mai bine în legătură cu noi. Aceste sentimente pot creşte sensul identităţii personale şi cel al stimei de sine. În general, ne pot îmbunătăţi starea de spirit şi ne ajută să ne simţim mai bine.”
„Cu toate acestea, expertul în sănătate sexuală atrage atenţia că beneficiile sexului asupra stării de spirit se aplică doar dacă este o experienţă pozitivă.
Dacă sexul nu este o experienţă pozitivă şi implică şantaj emoţional, trădare sau este perceput ca fiind o experienţă coercitivă sau agresiune sexuală...va deveni o problemă serioasă.”, subliniază Tilley.

*Sursa: csid.ro

Nefericirea în dragoste...

Nefericirea în dragoste, cauzată de stima de sine scăzută 

Unul dintre motivele pentru care relaţiile noastre au început să meargă prost rezidă în faptul că cineva ne-a spus, la un moment dat, că iubirea de sine este egoistă, iar acest gând ni s-a întipărit adânc în subconştient.
De atunci încolo, am început să ne simţim vinovaţi dacă ne iubeam pe noi înşine, am încetat să ne mai vedem ca prieteni ai propriului sine şi am petrecut ore în şir judecându-ne că, probabil, egoismul nostru a fost sursa tuturor eşecurilor în dragoste.

În realitate, specialiştii sunt de părere că lucrurile stau exact pe dos. Dacă stima de sine este scăzută, nu mai suntem mulţumiţi de noi înşine, iar această nemulţumire poate fi extrapolată şi în cadrul relaţiilor noastre.
„Mulţi confundă iubirea de sine cu narcisismul, probabil pentru că ni s-a tot repetat că iubirea de sine este o formă de egoism, iar în dragoste este nevoie de altrusim. În realitate, egoismul vine de la faptul că ţinem într-o relaţie o persoană care are nevoie de iubire, când noi ştim că nu ne putem iubi nici măcar pe noi înşine. Pentru a avea o relaţie sănătoasă, trebuie mai întâi să învăţăm să ne (re)acceptăm pe noi înşine – cu bune şi cu rele, să redevenim prietenii noştri care eram odinioară şi să vorbim deschis cu partenerul despre această problemă a noastră. Nu este nimic ruşinos”, afirmă Angela Nuţu, unul dintre cei mai cunoscuţi traineri din România pe probleme de cuplu şi vicepreşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză.

Cum să îţi recapeţi stima de sine


În opinia specialistului, pentru a ne recăpăta stima de sine pierdută şi pentru a învăţa să ne iubim din nou pe noi înşine, putem urma trei paşi simpli:

1. Acceptare - recunoaşte-ţi emoţiile!

„În primul rând, trebuie să ne dăm seama că, fiind fiinţe umane, avem atât puncte slabe, cât şi puncte forte. Nu ne-am născut Dumnezeu, deci vom face întotdeauna greşeli. Ca toţi ceilalţi, vor fi întotdeauna lucruri în viaţa noastră de care să nu fim mândri. La un moment dat, în vieţile noastre, cu toţii ezităm şi eşuăm. Să acceptăm acest adevăr universal este primul nostru pas”, afirmă psihoterapeutul Angela Nuţu.
Oferă-ţi pur şi simplu permisiunea de a fi uman! Să ne recunoaştem emoţiile - inclusiv frica, tristeţea sau anxietatea - duce la acceptare de sine. Respingerea lor duce, în schimb, la frustrare. Am putea practica mediaţia mindfulness (în care doar observi lucrurile din jur, fără a le judeca) pentru a construi această atitudine de acceptare.

2. Renunţă la ideea de perfecţionism 

Este un exerciţiu fără sens să încercăm să ne construim pe noi înşine ca persoane perfecte. Perfecţionismul nu reuşeşte niciodată. Nu ne iese pentru că nu se termină niciodată. Nu ne permite să ne bucurăm de… bucuria vreunei reuşite. Ştiaţi că perfecţionismul poate duce la amânare în luarea deciziilor, în mod curent? Aşadar trebuie să renunţăm la ideea de perfectionism şi să ne îndreptăm spre lucruri realiste şi realizabile.
„Un sfat simplu: simplifică! Putem alege să facem mai puţine lucruri pentru a simţi că le facem mai bine. Concentrează-te pe un singur lucru o dată şi elimină multitaskingul”, declară Angela Nuţu.

3. Iubeşte-te pe tine însuţi 

Trebuie să învăţăm să ne deschidem inima şi să ne permitem să fim binevoitori cu propriul sine. Trebuie să învăţăm să ne tratăm cu compasiune, deoarece această valoare înseamnă să fim binevoitori cu noi înşine în faţa situaţiilor dificile şi a eşecurilor personale. În fapt, „autocompasiunea înseamnă să-ţi pese şi să te înţelegi pe tine şi pe ceilalţi, să nu te judeci sau să te pedepseşti, nici să ascunzi, dar nici să fii deprimat când te confrunţi cu emoţii neplăcute”, adaugă specialistul.
„Când vom îmbrăţisa aceste trei valori în vieţile noastre, vom începe să realizăm că iubirea adevărată porneşte de la iubirea de sine. Nu putem să iubim pe cineva dacă nici măcar pe noi nu reuşim să ne iubim”, conchide Angela Nuţu, vicepreşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză.

*Sursa: csid.ro

Beneficiile merelor: de ce să le consumi în fiecare zi!

Pornind de la începuturile lumii, când mărul era „de neatins”, fiind un simbol al cunoaşterii, al binelui şi al răului, şi până la basmele în care era considerat a fi fructul de aur, mărul şi-a câştigat faima printre locuitorii din întreaga lume, fiind astăzi unul dintre cele mai consumate şi mai apreciate fructe.
Dar poveştile în care „joacă” nu sunt singurul motiv pentru a te bucura de acest fruct. Merele joacă un rol important şi în cadrul alimentaţiei sănătoase, fiind pline de antioxidanţi şi vitamine benefice pentru organism.
Originar din Europa de Est şi Asia, merele sunt fructe care rezistă extrem de mult, chiar şi în stare proaspătă, reuşind să-şi păstreze proprietăţile nutriţionale şi aromatice aproximativ patru luni, asta dacă este păstrat în condiţii optime, într-un loc răcoros şi întunecat.
Şi pentru că este sezonul merelor, ar trebui să ştii câteva lucruri şi despre recoltarea acestuia, asta în cazul în care ai acasă propria livadă:
  • Perioada de recoltare a merelor variază între 15 septembrie şi sfârşitul lunii octombrie
  • Există mai multe soiuri de mere, cele dulci fiind recoltate mai devreme, iar cele din soiuri mai acrişoare, putând fi culese abia la finalul lunii octombrie. De asemenea, dacă ai în livadă mai multe soiuri diferite, acestea ar trebui să fie păstrate separat, pentru a le putea consuma în conformitate cu gradul lor de rezistenţă.
  • Când vine vorba de mărimea lor, cele mai potrivite pentru păstrare sunt merelele de mărime medie, fără urme de vătămare şi aşezate în lădiţe, în locuri răcoroase.

Cum influenţează merele sănătatea organismului:

Proprietăţile benefice ale merelor au fost studiate îndelung de către specialiştii, care au ajuns la concluzia că acest fruct comun, poate fi extrem de benefic pentru organism, fiind utilizat astăzi ca remediu natural, sau chiar ca şi un aliat al slăbirii.
Iată câteva dintre proprietăţile uimitoare ale merelor pentru sănătate:
Protejează împotriva sindromului metabolic – persoanele care consumă mere în fiecare zi, au un risc mai scăzut de a suferi, de-a lungul vieţii, de sindromul metabolic – care poate cauza diabet şi boli grave de inimă.
Sunt o sursă excelentă de multivitamine – consumate cu tot cu coajă (bineînţeles, spălate bine în prealabil), merele pot să asigure un aport crescut de vitamine şi minerale benefice sănătăţii organismului, cum ar fi: vitaminele A şi C, calciu, potasiu, fier, fosfor, acid folic şi un nivel crescut de antioxidanţi.
Reglează nivelul glicemiei – conţin anumiţi fitonutrienţi, cum ar fi quercetina, care pot să prevină fluctuaţiile bruşte ale nivelului de zahăr din sânge. De asemenea, oţetul de mere este considerat a fi un adevărat ajutor în controlarea nivelului ridicat al glicemiei, motiv pentru care este adesea folosit ca un tratament naturist în cazul bolnavilor care suferă de diabet zaharat.
Pot să prevină şi să ţină sub control ateroscleroza – specialiştii în domeniu au confirmat faptul că un consum de mere zilnic, timp de o lună, poate să reducă cu 40% concentraţia substanţei din sânge care este responsabilă pentru afectarea elasticităţii arterelor, provocând ateroscleroză.

Pot merele să provoace reacţii adverse?

Nu, de obicei. Merele sunt alimente „inofensive” din acest punct de vedere. Cu toate acestea, probabil ştii deja că orice aliment, consumat în exces, poate să provoace alergii alimentare sau disconfort stomacal. Şi merele sunt incluse în această categorie, specialiştii susţinând că atunci când sunt consumate în exces, chiar dacă au fost spălate bine în prealabil, există şanse să fi rămas urme de polen pe suprafaţa lor, care pot să provoace alergii.
Un alt „efect” advers ar consumului de mere, dacă poate să fie numit astfel, este problema dinţilor. Deşi sunt considerate a fi un „remediu” natural de albire a dinţilor, există numeroase cazuri de persoane care şi-au rupt unul sau mai mulţi dinţi, din cauza consumului de mere întregi. „Cele mai multe cazuri de dinţi rupţi au fost înregistrate după consumul de mere sau morcovi”, afirmă Dr. John F. Buzzatto, preşedintele Asociaţiei Americane a Ortodonţilor. Cu toate acestea, Dr. John susţine că nu ar trebui, în nici un caz, să renunţăm la consumul de mere, ci doar să le consumăm tăiate în felii mai mici.

Merele te pot ajuta să slăbeşti?

Da, conform specialiştilor în nutriţie, merele pot fi un aliat în dietă, mai ales datorită proprietăţilor sale detoxifiante. O cură de 5 zile cu mere poate să fie şocul de care are nevoie organismul din când în când, pentru a elimina toxinele şi a funcţiona corect.
De asemenea, datorită conţinutului scăzut de calorii pe care îl au şi conţinutului bogat de fibre, vitamine şi minerale, merele pot să fie un aliat al dietei, oferindu-ţi senzaţia de saţietate fără acumularea de grăsime şi kilograme în plus.

*Sursa: csid.ro

vineri, 4 noiembrie 2016

4 solutii pentru un somn lung si odihnitor

Generalitati 

Multi oameni sunt chinuiti de insomnii, de faptul ca indiferent de ora din noapte nu pot sa adoarma. Iata cateva solutii la cele mai frecvent intalnite tulburari de somn.

Va treziti in mijlocul noptii, fara nici un motiv

Multi oameni de toate varstele se confrunta cu frustrarea si ingrijorarea ca somnul dispare brusc desi este mijlocul noptii. Desi oricine stie ca relaxarea ofera sanse mari ca somnul sa apara, anxietatea si nerabdarea prezente in aceste momente mentin starea de vigilenta.

Ce este de facut:
- Intuneric in camera - cand o persoana se trezeste din somn, va mentine intuneric in camera. Langa pat ar putea pastra o sursa mica de lumina. Orice ar face, nu trebuie sa aprinda lumina in camera.
- Mutarea ceasului din apropierea locului de dormit - verificarea in mod constant a ceasului si calcularea timpului cat o persoana a stat treaza, nu face altceva decat sa-i hraneasca anxietatea. Este suficient sa-i seteze alarma pentru dimineata si sa il aseze intr-un loc in care nu-l poate vedea sau verifica.
- Respiratia profunda - unii specialisti recomanda o abordare in trei etape pentru insomnie: respiratia abdominala care presupune destinderea muschilor abdominali, ca urmare a unei inspiratii profunde in urma careia diafragma se ridica si coboara. Apoi, izolat, se va relaxa fiecare parte a corpului prin contractare si decontractare. In cele din urma, persoana in cauza isi va imagina ca se afla intr-un loc preferat, care ii va face placere, cum ar fi, de exemplu la plaja. Va utiliza toate simturile: isi va imagina ca asculta valurile si aerul miroase a soare. Chiar daca acest procedeu nu functioneaza imediat, cele trei etape vor fi reluate in aceeasi ordine.

Dificultatea de a adormi dupa trezirea in timpul noptii pentru utilizarea toaletei

V-ati trezit pentru a utiliza toaleta si somnul nu mai revine - fie ca este vorba despre o singura incursiune pe noapte sau mai multe, folosirea baii poate perturba ciclul de somn si a somnului odihnitor. Cea mai buna solutie a acestei probleme numita nicturie este prevenirea vizitelor la toaleta.

Ce este de facut:
- Lichidele vor fi consumate in timpul zilei dar nu in timpul noptii - daca persoana este hidratata pe parcurusul zilei nu va simti nevoa sa se hidrateze inainte de culcare.
Expertii in nicturie recomanda evitarea lichidelor dupa ora 19. Ceaiul negru, verde sau alb sunt diuretice, nu vor fi consumate dupa-amiaza tarziu, iar cele din plante medicinale pot fi baute fara probleme pana la ora 20 dar se va verifica lista ingredientelor acestora: papadia, de exemplu, are efect diuretic.
- Problemele vezicii urinare - daca o persoana sufera de vezica urinara hiperactiva, dorinta de a merge brusc la toaleta poate sa apara oricand, trezind-o din somn. Urologul poate recomanda pacientului metode pentru reeducarea actiunii vezicii urinare, terapie fizica pentru consolidarea muschilor pelvini si alte tratamente.
- Prostata marita care blocheaza fluxul urinar - acest inconvenient determina nevoia de a merge la toaleta si a elimina cantitati mici de urina. Aceasta conditie, denumita hiperplazie benigna de prostata poate fi tratata cu succes daca este instituit tratamentul inca din faza de inceput a bolii.
- Evitarea lichidelor ascunse - nu se vor consuma alimente cu un continut ridicat de lichid, cum ar fi supa sau fructe, cu trei ore inainte de culcare. Daca supa este inclusa in meniul pentru cina, masa va fi luata mai devreme.
- Reteta medicala de la medic - daca urinarea in timpul noptii este singura problema care sta la baza insomniilor, iar alte strategii care includ modificarea stilului de viata nu functioneaza pentru tratarea acesteia, o reteta medicala prescrisa de specialist ar putea fi solutia potrivita.


Durerea care tulbura somnul

Durerea cronica de toate tipurile este unul din principalii factori perturbatori ai somnului. Intre 60-90% dintre oameni sufera de un anumit tip de durere care scade calitatea somnului.

Ce este de facut:
- Controlul proactiv al durerii - durerea cronica si lipsa de somn pot forma un cerc vicios, agravandu-se una pe alta. Durerea, o data ce este suficient de puternica pentru a trezi o persoana din somn, este mai greu de tratat. Specialistii in managementul durerii subliniaza importanta tratarii durerii prin administrarea preventiva de medicamente.
- Nu se va dormi in timpul zilei - pentru ca nu pot dormi din cauza durerii, multe persoane se vor simti obosite in timpul zilei si vor dormi. Somnul din timpul zilei trebuie evitat. Expertii sugereaza sa nu se doarma in timpul zilei sau somnul sa dureze intre 15-30 minute, inainte de ora 15.

Functia sistemului digestiv este cauza insomniilor

Neplacerile stomacale, arsurile gastrice sau balonarea pot avea efecte negative asupra somnului. Boala de reflux gastroesofagian poate perturba somnul fara ca persoana in cauza sa stie ce se intampla (semnul principal este gust acru in gura, la trezire).

Ce este de facut:
- Mese mici si dese - acesta este un remediu general pentru preintampinarea arsurilor stomacale si care face minuni in cazul celor mai multe dintre problemele digestive care tulbura somnul. Nu se va manca cu doua-trei ore inainte de culcare.
- Consumul de alimente usoare - mesele consistente vor fi rezervate pranzului, iar cele usoare cinei. Condimentele picante posibil sa determine arsuri stomacale, ca si alimentele acide. Se vor evita alimentele grase, care pot opune presiune asupra valvei de la capatul inferior al esofagului. Se vor consuma multe legume si cereale bogate in fibre pentru o digestie normala.
- Consolidarea digestiei - probioticele pot fi utile in cazul unui stomac deranjat prin stimularea dezvoltarii de bacterii bune in intestin. Enzimele digestive sunt recomandate in cazul celor care au tulburari gastrointestinale cronice, adesea cauzate de iritarea mucoasei stomacale.
- Se va dormi pe o parte cu o perna sub corp - pozitia de somn, intins pe spate, este o alternativa pentru cei care sufera de probleme gastrointestinale. Daca o persoana nu poate dormi cu usurinta intr-o parte, o perna sub corp poate ajuta la gasirea unei pozitii mai confortabile. In cazul in care boala de refluxgastroesofagian este prezenta, se va dormi pe partea stanga pentru a se usura presiunea asupra esofagului.
- Din dulapiorul cu medicamente nu vor lipsi antiacidele - acestea pot fi utilizate in cazul crizelor ocazionale de arsuri stomacale, ca si medicamentele anticolinerice pentru calmarea gazelor si crampelor dureroase.

 

*Sursa: sfatulmedicului.ro

Zece sfaturi pentru o viata mai lunga

Stiti oare ca doua cesti de cafea pe zi scad cu 40 la suta riscul aparitiei pietrelor la vezica biliara? Din pacate, majoritatea medicilor, chiar si cei mai buni, stiu sa va trateze, dar nu sint intotdeauna competenti in ceea ce priveste o alimentatie si un mod de viata sanatos. Iata zece sfaturi pe care le auziti foarte rar sau chiar deloc in cabinetul unui medic.
1 Consumul moderat de alcool previne boala lui Alzheimer. Un studiu de sase ani intreprins la Universitatea Erasmus (Olanda) a stabilit ca la persoanele cu virsta peste 55 de ani care au consumat una pina la trei portii de alcool pe zi exista cu 42 de procente mai putine sanse de a se imbolnavi de aceasta boala, decit la cei care nu au consumat alcool deloc. Trebuie sa tineti cont insa de un fapt: consumul in exces de alcool nu are nici un rezultat pozitiv.
2 Calciul previne infarctul. Cercetarile noi in domeniu au aratat ca femeile care si-au administrat cite 1.500 de miligrame de calciu zilnic sufera de tulburari ale inimii mult mai putin decit cele care au probleme cu deficitul de calciu. Cu toate acestea, doza zilnica de calciu nu trebuie sa depaseasca 2.500 de miligrame.
3 Rosiile previn afectiunile inimii. Un studiu asupra a 1.379 de pacienti a aratat ca persoanele al caror regim alimentar este bogat in licopen - substanta care se gaseste in rosii - sint expuse mai putin de jumatate acceselor de inima.
4 Spalatul pe miini scade sansa de a raci. Nu va temeti ca veti contracta o raceala atunci cind linga dumneavoastra stranuta cineva! Cercetarile au aratat ca in opt cazuri din zece raceala se transmite prin miini. Spalatul lor este cea mai eficienta masura profilactica, ce va apara de infectia cu un virus.
5 Exercitiile fizice moderate previn diabetul. Specialistii spun ca plimbarea in pas mai rapid cite doua ore si jumatate pe saptamina scade considerabil riscul de a va imbolnavi de diabet.
6 Spanacul imbunatateste vederea. Cercetatorii din diferite tari au ajuns la concluzia ca daca folositi de cinci ori pe saptamina spanac, riscul aparitiei cataractei scade cu 77 la suta. Iar papaya contine un oxidant foarte puternic care blocheaza lumina ultravioleta daunatoare.
7 Vitamina D previne intimplarile neplacute care au legatura cu osteoporoza. Cercetatorii unei universitati americane au aratat ca femeile aflate in perioada postclimacteriu, care iau permanent vitamina D, risca de doua ori mai putin sa sufere din cauza osteoporozei decit cele care nu isi administreaza vitamina D.
8 Consumul de alimente in portii mici, dar dese scade colesterolul. Toti stiu ca trebuie evitate grasimile care se depun pe artere, dar medicii au aratat ca frecventa administrarii alimentelor este la fel de importanta ca si continutul lor.
Studiile efectuate in Anglia au stabilit ca nivelul de colesterol este mai scazut in cazul unei cantitati egale de grasimi si calorii in regimul alimentar zilnic al celor obisnuiti sa manince de cinci-sase ori pe zi, dar in portii mici, decit in cazul celor care iau o masa sau doua pe zi, dar foarte bogate.
9 Luind in fiecare zi multivitamine scadeti de doua ori riscul de a va imbolnavi de cancer. Cercetarile noi arata ca forta magica a vitaminei E in combinatie cu acidul folic, calciu si vitaminele A si C scade riscul cancerului la intestinul gros cu 57 de procente.
10 Rugaciunea grabeste insanatosirea dupa interventiile chirurgicale, impiedica aparitia unor afectiuni si prelungeste viata. Cercetatorii din toata lumea continua sa atraga atentia asupra unui fapt uimitor: persoanele care se roaga in mod regulat sint mai sanatoase decit cele care nu cred in Dumnezeu.
Pentru ca nu conteaza carui Dumnezeu si in ce biserica se roaga. Important este faptul ca el crede in forte mai puternice decit el, ca incearca sa comunice cu acestea, ceea ce il ajuta foarte mult.

*Articol scris de: Georgeta Licsandru

Numerologie (Te-ai gandit vreodata care este semnificatia numarului tau?)

Numerologia este o stiinta esoterica ce foloseste corespondenta intre litere si numere. Aceasta ajuta la calculul numarului specific unei persoane in functie de numele pe care il poarta. Pentru a afla acest numar se aduna toate cifrele cuprinse in numele persoanei si apoi se reduce numarul rezultat din adunare la unul cuprins intre 1 si 9. Unii numerologi adauga acestora si numerele "maestre": 11 si 12.

Exemplu de nume redus la un numar: Popescu Marian = 13 = 1+3 = 4. Numarul rezultat este numit numar de expresie sau personal, fiind foarte important pentru oamenii de stiinta din domeniu, deoarece arata unele caracteristici ale personalitatii individului.
Un numar la fel de important este cel al destinului care arata ce intorsatura va avea destinul acelei persoane. Acest numar se calculeaza adunand cifrele din data nasterii.


Exemplu: 18. 02.1986 = 1+8+0+2+1+9+8+6 = 35 = 3+5 = 8.

Numerele cuprinse intre 1 si 9 au urmatoarele proprietati:
"1" = Persoana careia ii corespunde acest numar este inventiva, individualista si cu tendinta de a conduce in sange. Ii face placere sa poarte discutii in contradictoriu, fiind o persoana dinamica, dar si polemica. Se considera superior altora, fara sa aiba nici un complex si placandu-i sa aiba intotdeauna utimul cuvant.
De aceea este autoritar cu persoanele din anturaj, dar nu accepta aceasta atitudine din partea altcuiva asupra lui. Este genul de persoana independenta, entuziasta si cerebrala.In functie de reactia pe care o are la vibratiile numarului se pot inscrie in acesta doua personalitati diferite.
Astfel, daca raspunde la vibratiile joase ale numarului 1 este un tip arogant, extremist, constituindu-se intr-un dusman de temut. In acelasi timp poate fi un tip cu o slaba incredere in fortele proprii. Daca reactioneaza pozitiv la vibratiile mijlocii ale numarului se caracterizeaza printr-o fire linistita, dar care, cand este provocata, reactioneaza surprinzator de brutal, ca o bomba cu efect intarziat.

"2" = Persoana caracterizata de acest numar se distinge prin armonie, diplomatie, tendinta de colaborare si amabilitate, calm. Acest numar este corespunzator mai ales femeilor, existand atractia catre viata de familie, de crestere a copiilor, etc, iar aceste personae apreciaza frumosul, arta, finetea.
Personalitatea acestora se caracterizeaza prin timiditate, caracter influentabil, credul, ezitant si nehotarat. Au, de asemenea, tendinta de a se indoi de fortele proprii si a pastra o modalitate de a actiona tipicara, fara sa-si foloseasca prea mult imaginatia si creativitatea.

"3" = Simbolul Trinitatii, ceea ce determina un caracter ingenios, jovial, plin de optimism. Persoanele care se inscriu in acest numar sunt lipsite de complexe de inferioritate, foarte sociabile, vorbarete (uneori chiar obositor de vorbarete), harnice, intreprinzatoare, interesate in a cunoaste cat mai multe.
Desi se caracterizeaza prin atata sete de cunoastere si energie, de multe ori promit mai mult decat pot intr-adevar realiza. Se mai caracterizeaza prin prefacatorie, superficialitate si caracter ostentativ.

"4" = Acest numar le este caracteristic mai ales nativilor din zodia Fecioara. Persoanele inscrise in acest numar sunt responsabile, serioase, rationale, perseverente si practice. Sunt firi inchise, dar despica firul in patru si nu le scapa nimic din ce se intampla in jurul lor.
Desi au o puternica tendinta de a analiza totul, sunt capabili sa inteleaga faptul ca nu au intotdeauna dreptate, desi le place sa creada acest lucru. Prioritatile lor in viata sunt legate mai ales de planul social si material.
Sunt conservatoare, cu gandire logica, fina si profunda. Se enerveaza foarte greu, fiind firi calme si cugetate, dar daca ajung la un anumit nivel al furiei se controleaza cu greu si pot actiona necugetat.

"5" = Dupa parerea pitagoricienilor acest numar este expresia casatoriei si perfectiunii umane. Persoanele corespunzatoare acestui numar se caracterizeaza prin dorinta de cunoastere si inteligenta dinamica.
Sunt spontane, aventuriere, deschise catre nou, placandu-le schimbarea, calatoriile si riscul. Se caracterizeaza , de asemenea , prin irascibilitate si instabilitate.

"6" = Acest numar simbolizeaza armonia, echilibrul si omenia. Persoana careia ii corespunde acest numar este romantica, sensibila, generoasa si au tendinta de a oferi multa dragoste.
Se caracterizeaza prin emotivitate puternica, idealism si caritate. In idei le este specific conservatorismul si oscilatia. Pe de alta parte, sunt contemplative, se complac in anumite situatii defavorabile si se retrag mai mult decat este cazul intr-o lume imaginativa..

"7" = Acesta este marele numar biblic si reprezinta comuniunea omului cu Divinitatea. Persoana care corespunde acestui numar este foarte echilibrata, independenta, curioasa si cu un puternic spirit de observatie.
Dau dovada de emotivitate si sensibilitate crescute. Au tendinta de a fi itrovertiti, enigmatici si rezervati, tinzind foarte mult catre perfectiune. Nu se multumesc cu jumatati de masura.

"8" = Acest numar este simbolul fortei materiale. Persoana caracterizata de acest numar este practica si eficienta, ambitioasa, tinzand sa ajunga in varfurile ierarhiei, cu un spirit realist si concret.
Ii place sa conduca si sa organizeze diferite activitati si chiar oameni, putand ajunge uneori chiar la dictatorism. Aceasta tendinta este dublata de incapatanare, impulsivitate si mandrie exagerata.

"9" = Persoanele corespunzatoare acestui numar sunt active, altruiste, foarte entuziaste, intuitive, cu o inteligenta si vitalitate puternice
Sunt genul de persoane extravagante, nonconformiste, revolutionare. Au o mare curiozitate si sete de cunoastere, fiind progresisti. Pe de alta parte duc altruismul aproape de sacrificiu.

*Sursa: interactiuni.ro

joi, 3 noiembrie 2016

Cum sa controlam gelozia excesiva

Cum te poate face gelozia sa-ti pierzi controlul? Ce o face atat de puternica si, in acelasi timp, atat de des intalnita? Cum poate sa transforme iubirea in ganduri de razbunare sau chiar in ura?

::Ce este de fapt gelozia?::
Gelozia este acea stare care ne cuprinde atunci cand pierdem persoana iubita in favoarea altcuiva, aceasta fiind deseori insotita de sentimente precum durere, manie sau rusine.

::Ce e de facut daca te inseala?::
O solutie clasica, din pacate, nu exista. Raman doua lucruri pe care le poti face: salvarea relatiei sau salvarea egoului ranit. Barbatii au inclinari mai puternice spre manie si violenta. Cel mai adesea, femeile devin slabe si depresive; au momente in care se poarta ca si cum nu le-ar pasa, plang de cele mai multe ori, cer asigurari si se autoinvinovatesc.
Gelozia nu apare numai cand suntem inselati, ci si atunci cand ne este teama ca nu cumva sa se intample din cauza increderii insuficiente in partenerul de viata. Probabil ca fiecare dintre noi a simtit la un moment dat coltii geloziei. E o tendinta foarte des intalnita si, in anumite limite, naturala. Ceea ce conteaza este reactia pe care o avem in eventualitatea situatiei de a fi inselati. Daca ne lasam consumati de gelozie si daca, din cauza ei, actionam astfel incat sa distrugem relatia cu partenerul, atunci aceasta a pus stapanire pe noi.

::Cum se poate evita gelozia?::
Nu putem sa o eliminam definitiv, dar o putem controla. Este necesar sa fim suficienti de puternici si sa avem incredere in noi. Altfel, insecuritatea in care traim va pune stapanire pe noi. Este bine sa acceptam ca este posibil sa pierdem persoana iubita in favoarea altcuiva, dar asta nu trebuie sa ne acapareze toate gandurile. Asta nu inseamna ca nu iti pasa!
Desi iti iubesti partenera/ul foarte mult, ea/el nu este singura fiinta pe care ai putea-o iubi. Daca incerci sa nu-ti limitezi tot universul in jurul partenerului te vei simti mai sigur/a pe tine si vei avea incredere in celalalt, simtindu-te linistit/a in relatia pe care o ai. Astfel, ai toate sansele sa ai o relatie de lunga durata si sa te simti implinit/a!

*Sursa: portalroman.com

De ce nu gasesc persoana potrivita?

Sunt milioane de oameni singuri si descurajati în aceasta tara. Barbati sau femei, refrenul este acelasi: Unde sunt femeile singure?, Unde sunt barbatii singuri?. Ambele sexe par la fel de convinse ca exista o uriasa criza în materie de singles de sex opus.

În mod evident, nu pot avea dreptate ambele parti. Realitatea este ca sunt peste 64 de milioane de singles peste 18 ani pe tot cuprinsul Statelor Unite. În momentul în care cititi aceste rânduri, miloane de barbati si femei spera sa întâlneasca pe cineva pentru o relatie stabila, bazata pe iubire. Atunci de ce este asa de dificil sa întâlnesti persoana potrivita?

O explicatie sociologica vehiculata în prezent ne spune ca traim într-o societate urbanizata si impersonala, care ne face sa ne simtim izolati unii fata de ceilalti.
În ?zilele bune? era usor sa întâlnesti oameni. Cei mai multi locuiau în orase mici, unde fiecare cunostea pe fiecare, toti mergeau la aceleasi scoli, locuri de joaca, biserici sau petreceri. Chiar si în orasele mari era usor sa întâlnesti oameni, deoarece cu totii faceau parte dintr-un acelasi cartier. Oamenii se cunosteau si se salutau pe strada. Ei de obicei se îndragosteau, se casatoreau si cresteau copiii în aceeasi zona sau localitate.

În zilele noastre simtul vecinatatii ? al apartenentei la o zona ? aproape ca a disparut. Un studiu facut într-o zona din sudul orasului Chicago a aratat ca cei ce locuiau acolo au mai degraba prieteni într-o alta zona a orasului decât în cea în care locuiesc. Aproape jumatate nu au deloc prieteni în zona în care locuiesc! Autorii studiului au concluzionat ca respectiva zona este de fapt un simplu dormitor pentru cei care locuiesc acolo.
Izolarea sociala este în mod cert un raspuns plauzibil la întrebarea ?de ce e asa de greu sa întâlnesti oameni?, dar nu poate sa justifice problema care pare a fi esentiala ? de ce oamenii sunt atât de selectivi. Nathaniel Branden, în cartea ?Psihologia Iubirii?, spune ca iubirea romantica a fost un ideal foarte rar în lume, ca si în Statele Unite, pâna acum câteva zeci de ani.
Oamenii nu se casatoreau din dragoste, ci mai degraba doar pentru a avea copii sau din motive economice. Divortul era un pacat capital, iar cei care divortau erau priviti ca niste oameni imorali, un pericol pentru societatea acelor vremuri. Femeia trebuia sa ramâna cu barbatul ei indiferent de problemele pe care le avea cu el ? batai, alcoolism sau daca era impotent. Un barbat care îsi lasa sotia pentru o femeie mai tânara era privit cu dispret si era pedepsit sever prin legile care reglementau pensiile alimentare.

Americanii de astazi privesc casatoria ca un mod de a fi fericiti, nu ca un scop în sine. Stiind prea bine statisticile legate de divorturi, ei sunt mult mai selectivi în privinta persoanei cu care se vor casatori. Ei asteapta sa gaseasca ?Domnisoara? sau ?Domnul? Perfectiune. Foarte putini se potrivesc însa cu idealul lor romantic.
O parte din problema o reprezinta filmele de la Hollywood. Barbatii se uita la un film sau la un show de televiziune si vad o Farrah Fawcett sau o Jane Fonda. Rezultatul e ca 95% dintre barbati par sa caute acel 5% dintre femei, reprezentat de cele frumoase si subtiri.

Daca sunteti o femeie, rezistati tentatiei de a va simti mai bine pentru ca sunteti mai putin preocupate de atractivitatea fizica a partenerului decât barbatii. Treceti peste asteptarile dumneavoastra superficiale. Cele mai multe femei pe care le-am intervievat au prejudecati legate de barbatii care nu au un salariu mare si o slujba ?cu nume?. Când am lucrat la o agentie matrimoniala am avut ocazia sa vorbesc foarte frecvent cu femei care au acceptat sa se iasa cu un doctor sau cu un avocat, dar au refuzat un portar sau un sofer de camion.

Femeile par a fi mai putin preocupate de aspectul fizic al partenerului decât barbatii, dar asta nu înseamna ca acest aspect este nesemnificativ. Femeile îsi doresc un prieten care sa arate bine în acelasi raport de forte cu barbatii care îsi doresc o prietena frumoasa. Tristetea e ca doar un foarte mic procent dintre ?singles? arata ca în Playboy sau ca la televizor. De fapt chiar si fotomodelele sau actorii nu arata în realitate în modul în care îi vedem la televizor sau în reviste. Chiar si Cocosatul de la Notre Dame ar arata bine cu machiajul, hainele si coafura potrivite, fara a pune la socoteala retusarea pozelor sau unghiurile din care se face filmarea. Persoanele ?super? pe care le vedem uneori pe strada probabil ca au deja o coada lunga de admiratori / admiratoare în spatele lor. Pentru a avea succes la astfel de persoane trebuie sa fiti si voi la fel de frumosi / frumoase, sau sa aveti ceva special (de genul 1 milion $ US).

Dar hai sa presupunem ca întâlniti perechea visurilor voastre, fotomodelul pe care vi-l doreati de atât de mult timp. Nu toate lucrurile vor merge bine, si James a descoperit asta pe pielea lui: M-am simtit extrem de norocos când am început sa ma întâlnesc cu Barbara. Ea era ca în visurile oricarui barbat: avea o fata frumoasa, era înalta, avea parul lung si negru, picioare lungi si subtiri. În prima noapte când am fost cu ea în intimitate am crezut ca am murit si am ajuns în rai!
Mi-a luat cam o luna sa îmi dau seama de cruda realitate. Am început sa îmi dau seama cât de îngâmfata era. Nu sunt împotriva respectului de sine, dar ea avea ceva cu totul diferit. Ea credea ca toata lumea trebuie sa îi satisfaca mofturile tocmai fiindca e frumoasa. Însa nu am dreptul de a ma plânge dupa toate astea nu Barbara s-a schimbat, ci eu. Pozitia de admirator al ei m-a obosit. Am început sa ma simt folosit de catre ea, nu neaparat dpdv financiar, dar si în alte moduri. Relatia noastra nu a evoluat niciodata de la provocarea oferita de cucerirea celuilalt la bucuriile intimitatii. Aceste lucruri vin numai de la o relatie egala

Celalalt lucru care m-a cuprins a fost plictiseala. Barbara nu avea prea multa personalitate. Ea nu era proasta, avea chiar un IQ peste medie, dar nu era spirituala si nici nu avea talentul de a conversa. Dupa o vreme ea a devenit pentru mine un fel de simbol al pozitiei în societate, si de asemenea un fel de obiect sexual, însa a încetat sa mai fie stimulanta sau provocatoare pentru mine. Acum ma întâlnesc cu o fata care nu este nici macar pe jumatate atât de superba precum era Barbara, dar e OK. Cred ca zicala legata de frumusete, cum ca se opreste de obicei cum treci de piele este adevarata.

Aveti grija sa nu interpretati gresit experienta lui James. Oamenii frumosi nu sunt toti îngâmfati sau plicticosi. Însa nu uitati ca avem cu totii defecte, precum avem si calitati. Oamenii mai putin atractivi dpdv fizic de multe ori compenseaza cu alte calitati.

*Sursa: portalroman.com

Cum sa faci dragoste de calitate

Fie ca recunoastem sau nu, toate femeile doresc sa le ofere partenerilor nopti de neuitat. Atunci cand el iti spune cat de buna ai fost si ce mult i-a placut, ai un sentiment de satisfactie extraordinar. Pentru a te bucura de fiecare data de acest moment, ai nevoie doar de cateva sfaturi despre cum sa faci dragoste si de multa incredere in tine.
Chiar daca abia te pregatesti pentru pasul cel mare, prima noapte de iubire cu partenerul tau, sau vrei doar sa-l impresionezi pe iubitul tau cu care ai o relatie de multi ani, aceste recomandari sunt binevenite. Pregateste-te sa-l dai pe spate... la propriu si la figurat! Preludiu in afara dormitorului
Exista cateva lucruri pe care trebuie sa le faci inainte sa ajungeti in dormitor, ca sa-i aprinzi dorinta si imaginatia partenerului. Trimite-i mesaje deocheate in timp ce sunteti la serviciu, in care-i explici cam ce i-ai face daca ar fi acum langa tine. Mare atentie, sa nu trimiti SMS-ul altcuiva, caz in care ai fi pusa intr-o situatie destul de jenanta (asta daca o viata sexuala activa si palpitanta cu iubitul tau poate fi jenanta).
Daca tu crezi ca nu ai suficienta imaginatie sau curaj pentru a-i trimite astfel de mesaje partenerului tau, incearca sa folosesti un limbaj mai "cuminte". Inchide ochii pentru cateva secunde si gandeste-te la voi doi in momentele de intimitate. Sigur o sa-ti vina o idee si s-ar putea ca dupa schimbul de mesaje sa ajungeti amandoi sa vreti sa fiti unul langa altul.
Acasa, inainte de a intra in dormitor, il poti astepta cu o cina romantica. Gateste ceva ce va place amandurora sau comanda ceva, ca sa ai timp sa te pregatesti cum se cuvine. Bineinteles, cina are si un dress-code: sexy. Se stie ca pentru barbati stimulii vizuali sunt foarte importanti, asa ca prima impresie pe care i-o faci trebuie sa-l dea gata. Lenjerie intima senzuala, cat mai sumara, pantofi cu toc, machiaj discret, curaj si pregatirile sunt gata.
Ca o sugestie, pentru ca nu toate femeile se bucura de un corp ideal, cu masurile unui manechin, poti alege o rochita neagra, din dantela, care iti scoate in evidenta partile corpului cu care te simti mai confortabil. In plus, nu uita ca atitudinea increzatoare si pantofii cu toc inalt fac toata treaba!
Importanta preludiului In fapt, preludiul este important doar pentru tine. Barbatul ar putea trece direct la treaba, mai ales dupa introducerea pe care i-ai facut-o pe parcursul zilei. Dar cum vrei ca noaptea sa fie de vis pentru amandoi, fa ca preludiul sa conteze si sa fie de calitate.
Poti incepe cu un masaj senzual, cu uleiuri esentiale, pe tot corpul partenerului tau, in afara de zona intima. Daca vrei sa-l faci sa simta totul mai intens, leaga-l la ochi. Astfel, nu va sti in niciun moment  ce urmeaza. Odata ce ajungi la zona genitala, nu uita cel mai important aspect: lubrifierea. Un mare plus il reprezinta lubrifiantii care au calitati de incalzire.
Daca ii oferi sex oral partenerului tau, nu uita de perineu. Nu stii ce este sau cum sa-l localizezi? Perineul este reprezentat de zona dintre testicule si anus. Acesta este un centru nervos foarte receptiv la atingere, asa ca tehnica potrivita este aceea prin care aplici o cantitate (nu prea mare) de presiune cu varful degetului si masezi usor. Daca masezi perineul la punctul de climax, ii vei adauga intensitate si vei face ca orgasmul lui sa dureze mai mult.
Pentru ca ai aflat deja ce sa faci dragoste de calitate, astfel incat partenerul tau sa se simta foarte bine, este momentul sa te readuci pe tine in centrul atentiei, fie ca vrei sa treci la actul sexual in sine sau doar sa mai prelungesti preludiul pentru satisfacerea ta. Si cum poti face mai bine aceste lucruri decat schimband pozitia?
Pentru un plus de distractie, poti continua cu binecunoscutul 69. Satisfactia este garantata si ai putea obtine deja primul orgasm al noptii.
Sfaturi pentru o partida de sex de calitate Cele mai importante doua aspecte ale vietii sexuale sunt increderea in tine si curajul. Sunteti doar voi doi in centrul universului, va iubiti si vreti sa va simtiti bine. In niciun caz sa nu-ti treaca prin minte ganduri privind felul in care arati. Datorita starii de excitatie barbatii nu observa colaceii sau celulita. Si chiar daca ti-ar vedea aceste defecte, probabil ca oricum nu ar fi deranjat.
De asemenea, nu te gandi la cum va fi prestatia ta, nu te intreba daca gresesti sau, in cel mai rau caz, daca esti mai buna decat fostele. Odata ce ai scapat de aceste perturbatii, poti sa te bucuri intru totul de actul sexual in sine. Fii activa si implica-te total! Vorbeste cu el, spune-i ce-ti place, da-i indicatii, daca este nevoie.
Orice ar fi, nu mima nimic! Si aici vorbim atat de orgasm, cat si de placerea de pe parcursul intregului act sexual. Pe langa faptul ca si-ar putea da seama si s-ar putea simti prost, cel mai grav este faptul ca tu ramai nesatisfacuta si acumulezi frustrari daca se intampla prea des sa nu ai orgasm.Daca ceva nu-ti place, spune-i, iar el o sa aprecieze acest lucru si va face tot ce-i sta in putinta ca sa fii si tu fericita.
Ca si in celelalte momente ale relatiei, comunicarea este foarte importanta si atunci cand faceti dragoste. Discutati, laudati-va unul pe celalalt, zambiti si simtiti-va bine! Barbatii nu sunt foarte diferiti de femei in ceea ce priveste laudele. Increderea lor sexuala se bazeaza si pe ceea ce le spun femeile si pe felul in care ele se simt.
Pentru o noapte de dragoste de calitate, indepliniti-va fanteziile sexuale! Barbatii doresc sa fie atat de apropiati de partenerele lor, incat sa le poate povesti fanteziilor sexuale fara rusine, stiind ca nu vor fi judecati. Daca nu esti foarte dornica de experiente noi sau ti-e teama sa incerci altceva, puteti sa va scrieti dinainte pe hartiute cateva scenarii. Apoi hotarati impreuna care sunt cele pe care le-ati accepta. Nu uita insa ca nu trebuie sa faci nimic din ceea ce te incomodeaza sau te face sa te simti prost.
Sexul intr-o relatie este deosebit de important, pentru ca in functie de calitatea sa va poate apropia sau va poate dezbina. De aceea, te poti folosi de aceste sfaturi despre cum sa faci dragoste de calitate, pentru a aduce mai multa fantezie in dormitor.


*Sursa: divahair.ro

Calcaie crapate: cauze, simptome si remedii naturiste

Calcaiele crapate sunt o afectiune comuna mai ales pentru persoanele in varsta, care exercita mai multa presiune asupra picioarelor, insa si cele tinere se pot confrunta cu aceasta problema. Productia de sebum de la nivelul pielii scade cu timpul, asa ca apare o tendinta de uscare si de crapare a calcaielor.
Desi craparea calcaielor poate fi un semn al lipsei de hidratare, a expunerii la anumiti factori externi (frig, incaltaminte neadecvata) sau al unui deficit de zinc si Omega 3, de multe ori ar putea indica si o neglijenta in ingrijirea picioarelor.
Calcaiele crapate nu sunt daunatoare, dar in functie de profunzimea fisurilor ele au tendinta de a deveni dureroase sau chiar de a sangera. Acest lucru ar putea duce la infectii, asa ca este important sa-ti tratezi problema imediat cum apare. In faza incipienta, cand crapaturile nu sunt adanci, iar pielea nu este dureroasa, poti folosi remediile naturiste. Pentru situatii mai grave, poti achizitiona din farmacii creme speciale pentru calcaie crapate.
Cauze pentru aparitia calcaielor crapate
Cele mai frecvente cauze care duc la craparea calcaielor sunt: uscarea excesiva a pielii, statul prelungit in picioare, supraponderabilitatea si incaltamintea neadecvata. Sandalele si pantofii deschisi in spatele labei piciorului ii permit grasimii calcaielor sa se extinda in lateral si astfel creste riscul aparitiei crapaturilor. Expunerea continua la apa ii poate extrage pielii uleiurile sale naturale, lasand-o uscata si aspra.
Anumite conditii medicale ar putea duce la calcaie crapate - psoriazis, eczeme, boli tiroidiene si deficitul de vitamine, minerale si zinc.
Simptome ale calcaielor crapate La fel ca intregul organism, si picioarele necesita partea lor de atentie si de ingriire. Daca aceasta lipseste, apar cateva indicii care ne spun ca este nevoie de o schimbare pe care trebuie sa o aplici imediat, pentru ca afectiunea sa nu se agraveze.
Primele simptome ale calcaielor crapate sunt inrosirea si uscarea pielii. Apoi apare descuamarea, caz in care trebuie sa ai grija sa nu tragi de bucatile de piele uscata care se cojesc, deoarece ai putea ajunge la o deterioare si mai mare. Utilizeaza o pereche de foarfece pentru a indeparta cu atentie pielea moarta.
In plus, pe masura ce scad straturile superioare ale pielii uscate, vor aparea mancarimile si disconfortul general. Inainte de a incepe orice tratament, trebuie sa scapi de toata pielea uscata care se desprinde.
Daca apare si sangerarea, atunci ai o problema foarte grava, deoarece acesta este un semn ca fisurile nu afecteaza doar pielea de la suprafata, ci si straturile inferioare ale tesutului. Daca nu tratezi la timp calcaiele crapate care sangereaza, in timp te poti confrunta cu infectii serioase.
Remedii naturiste pentru calcaiele crapateCel mai adesea oamenii nu trateaza calcaiele crapate ca pe o afectiune si de fapt acesta este si unul dintre motivele pentru care ingrijirea picioarelor este uneori neglijenta si deficitara. Cele mai la indemana solutii sunt remediile naturiste, datorita costurilor reduse si eficientei lor. Poti combina tratamente diferite, ca sa observi care te ajuta mai bine. Atentie, in cazul in care calcaiele crapate nu se vindeca in cateva saptamani, este indicat sa apelezi la medicul de familie sau direct la dermatolog. Uleiul de masline poate fi utilizat pentru tratarea calcaielor crapate. Spala-ti picioarele si curata calcaiele cu o piatra ponce, apoi aplica pe talpa ulei din belsug. Incalta o pereche groasa de sosete si lasa tratamentul sa actioneze pe tot parcursul noptii. Dimineata vei observa deja primele efecte - pielea calcaielor va fi mai moale. Repeta acest procedeu timp de cateva zile, pana cand afectiune se va vindeca. Pentru acelasi efect, poti incerca si uleiul de susan sau uleiul de nuca de cocos.
Piureul de banane poate fi folosit ca o crema pentru calcaie. Aplica pasta obtinuta din pasarea unei banane pe talpile curate. Lasa masca sa actioneze timp de 10-15 minute, cat pielea isi extrage substantele necesare. Curata apoi picioarele cu apa calduta si inmoaie-le in apa rece pentru cateva minute. Pentru a obtine calcaie netede si moi, repeta procedeul in fiecare zi, pentru cateva saptamani. Poti adauga la aceasta pasta si jumatate de avocado sau jumatate dintr-o nuca de cocos. Aceste doua fructe sunt bogate in uleiuri esentiale si vitamine solubile, de care are nevoie pielea pentru a ramane moale si hidratata.
Mierea este eficienta in tratarea calcaielor crapate, deoarece are atat proprietati antibacteriene, cat si de hidratare. Amesteca o ceasca de miere intr-o jumatate de lighean cu apa calda si rasfata-ti picioarele. Relaxeaza-te timp de 10-15 minute si observa diferentele cu fiecare utilizare.
Sucul de lamaie poate fi folosit in acelasi fel ca mierea - in baie calduta la picioare. Proprietatile acide ale lamaii pot fi foarte eficiente cand intra in contact cu pielea aspra a calcaielor, deoarece ajuta la inmuierea pielii moarte, care va putea fi desprinsa mai usor. Dupa 10-15 minute curata picioarele cu piatra ponce si sapun, pentru a exfolia delicat straturile superioare ale pielii uscate.
Sfaturi pentru prevenirea si tratarea calcaielor crapate Pentru a preveni sau pentru a trata calcaiele crapate, trebuie sa-ti exfoliezi picioarele in mod regulat. Prepara propria solutie acasa, din ingrediente naturale. Amesteca un pumn de faina de orez cu doua linguri de miere si otet de mere cat sa obtii o pasta omogena si groasa. In cazul in care fisurile sunt foarte adanci, poti adauga si o lingura de ulei de masline sau de migdale. Inmoaie picioarele in apa calda timp de 20 de minute, apoi maseaza-ti talpile cu aceasta pasta, dupa care clateste bine.
Calcaiele crapate pot indica o deficienta de vitamine, minerale, zinc, acizi grasi sau Omega 3. Cum aceste substante nu sunt produse de organism in mod natural, ele trebuie sa fie ingerate prin alimente sau suplimente nutritive. Pentru o piele sanatoasa, alimentatia ta zilnica trebuia sa contina urmatoarele elemente:
- vitamine (uleiuri vegetale, legume verzi, cereale, nuci);
- minerale: calciu (lapte, branza, iaurt, apa minerala, inghetata, peste, sucuri din fructe si legume, cereale, broccoli) si fier (carne de pui, peste, cereale, oua, legume, fasole);
- zinc (carne de pui, fasole, iaurt, orez, paste)
- acizi grasi si Omega 3 (peste, seminte de in, ulei din seminte de in).
De asemenea, ingrijirea adecvata a picioarelor va ajuta la prevenirea sau tratarea calcaielor crapate. Alterneaza apa calda cu apa rece cand iti faci baie la picioare, pentru stimularea circulatiei sangelui. Dupa dus aplica o crema hidratanta speciala pentru calcaie sau una preparata de tine din ulei de masline si ulei de levantica.
Evita mersul pe jos in picioarele goale, alege-ti incaltamintea potrivita, care sa nu te stranga, si maseaza-ti talpile cat mai des.
Calcaiele crapate se numara printre problemele comune ale picioarelor si oricine se poate confrunta cu aceasta afectiune. Important este sa observi la timp daca pielea incepe sa se usuce, pentru a lua masurile potrivite.

*Sursa:  divahair.ro

Cum ne intretinem calculatorul (PC-ul)ÎNTREŢINERE  CALCULATOR

1. NOŢIUNI  GENERALE
    Componentele interne ale unui calculator degajă o cantitate importantă de căldură în timpul funcţionarii acestuia. Principalelele componente care produc căldură sînt transformatorul sursei de alimentare, procesorul, hardiscul, unitatea CD-ROM şi placa video. Unele din aceste componente au instalate nişte dispozitive de disipare a căldurii (ventilator sau radiator sau ambele), care îşi fac cu succes datoria mai ales dacă ele însele sînt bine întreţinute.
    Un alt factor care afectează disiparea căldurii produsă de calculator este praful care datorită atracţiei electrostatice şi gravitaţiei are tendinţa de a se acumula pe componentele interne ale calculatorului. Praful depus pe o suprafaţă (de exemplu pe placa de bază sau pe placa video) acţionează ca un izolator termic, reducînd schimbul de căldură între suprafaţa respectivă şi mediul înconjurător. Ca urmare suprafaţa respectivă nu va putea să transfere o parte din căldura către mediul ambiant şi este posibil ca piesa căreia îi aparţine suprafaţa în cauză să devină în timp instabilă în funcţionare.
    Mediul ambiant în care se află calculatorul are o importanţă deosebită în funcţionarea optimă a acestuia. Calculatorul este un aparat a cărui răcire se face cu aer adus din mediul înconjurător. Prinicipiul de atragere a aerului pentru răcirea componentelor interne ale calculatorului este foarte simplu. Sursa de alimentare este închisă într-o cutie metalică care este prevăzută cu multe fante. Ventilatorul sursei de alimentare este orientat în aşa fel încît să elimine aerul încălzit din interiorul sursei. În momentul în care ventilatorul sursei elimină aerul din interiorul ei se creează un efect de vid şi ca urmare prin fantele cutiei va intra aer din interiorul carcasei calculatorului, aer care şi el urmează să fie eliminat. Efectul de vid apare şi în interiorul carcasei şi ca urmare aerul care este atras de sursa de alimentare este înlocuit cu aer din exteriorul carcasei. Acest aer din mediul ambiant pătrunde în carcasă prin micile găuri care există pe panourile acesteia.
    Este indicat să păstrăm temperatura mediului ambiant din camera în care se află calculatorul la valori rezonabile, de pînă la 25 de grade Celsius. De asemenea nu trebuie să supunem calculatorul la variaţii mari de temperatură, pentru că există posibilitatea ca acestea să producă defectarea unora dintre componente, cel mai frecvent prin ruperea unor conexiuni ("lipituri") între piesele electronice care compun un circuit. De exemplu, dacă pe timp de iarnă avînd calculatorul oprit am uitat geamul deschis la camera timp de 1-2 ore şi temperatura a scăzut mult, este recomandat să lăsăm temperatura să revină la valori de peste 15-16 grade Celsius înainte de a porni calculatorul.
    Cu cît aerul din camera în care se află calculatorul este mai curat, cu atît calculatorul va funcţiona mai bine. Aceasta înseamnă că trebuie să aspirăm în mod regulat praful din cameră şi să nu permitem fumatul în aceasta. Atunci cînd ne hotărîm să punem aspiratorul, trebuie să avem închis calculatorul de cel puţin o oră pentru ca el să fie deja rece şi electricitatea statică acumulată de componente să fie minimă. Va trebui să acoperim cu saci de plastic atît calculatorul, cît şi monitorul şi perifericele (tastura, boxe, etc.). După ce am terminat lucrul cu aspiratorul, va trebui să aerisim bine camera înainte de a reporni calculatorul. Această măsura de precauţie este necesară deoarece în timpul funcţionarii aspiratorului o cantitate importantă de praf care se află în covoare se va ridica în aer şi o parte din ea nu va fi aspirată, rămînînd în suspensie. La repornirea calculatorului o parte din acest praf din aer va intră în carcasă şi se va depune pe componentele interne.
    
2. MATERIALE  NECESARE
    Pentru asigurarea unei întreţineri corecte a calculatorului avem nevoie de cîteva cîrpe de bumbac curate, uscate şi care să nu lase scame. De asemenea avem nevoie de o soluţie de detergent lichid care să fie compusă din apă şi săpun, sau un detergent folosit pentru spălarea vaselor. În fine este posibil să avem nevoie şi de o mică pensulă curată (nefolosită) şi moale care ne va ajuta să curăţăm praful din zone mai greu accesibile.
    Un accesoriu util este şi un aspirator (sau mai bine un miniaspirator) care să poată inversa fluxul de aer, adică să fie capabil să sufle aerul. Nu este indicat să ţinem dispozitivul prin care suflăm aerul (furtun, de ex.) foarte aproape de suprafaţa care trebuie curăţată, mai ales dacă viteza curentului de aer este mare.
    
 3. PRECAUŢII
    Un calculator care nu a fost curăţat de multă vreme poate avea la interior o cantitate mare de praf şi ca urmare este bine să ne luăm cîteva precauţii care să ne asigure că nu ne vom periclita sănătatea. Este bine să folosim nişte ochelari de plastic etanşi (de exemplu nişte ochelari de schi) pentru a evita să ne între praful în ochi. Dacă nu avem astfel de ochelari, trebuie pur şi simplu să închidem ochii atunci cînd suflăm praful de pe componente. De asemenea trebuie să evităm cît putem de mult să inhalăm o cantitate mare de praf.
    Atunci cînd suflăm cu ajutorul unui aspirator praful din interiorul carcasei sau de pe piesele calculatorului trebuie să facem operaţia respectivă în exteriorul casei sau pe balcon (pentru că acest praf să nu rămînă în încăperea în care se află calculatorul) şi de asemenea să fim atenţi la direcţia fluxului de aer, în aşa fel încît să nu inspirăm noi praful mobilizat de pe componente.
     
4. CURĂŢAREA  SUPRAFEŢELOR
    Toate suprafeţele murdare (panourile carcasei calculatorului, carcasa monitorului, etc.) trebuie mai întîi şterse de praf cu o cîrpă uscată şi abia apoi curăţate cu o soluţie de apă călduţă şi detergent lichid.
    Trebuie ţinut minte faptul că soluţia de apă călduţă şi detergent (sau apă şi săpun) nu se pune direct pe piesa curăţată, ci pe cîrpa cu care curăţăm. Pentru suprafeţele de plastic putem folosi şi alcool sanitar (spirt), care are avantajul că se evaporă foarte repede, dar care nu curăţă atît de bine ca soluţia de apă şi detergent lichid şi care are şi un miros specific care nu este foarte plăcut.
    Înmuiem o cîrpă în soluţia de detergent (în întregime sau doar o parte din ea) şi apoi stoarcem foarte bine cîrpa, în aşa fel încît să nu mai curgă apă din ea indiferent cît de tare o stoarcem. Ştergem cu cîrpa suprafeţele murdare şi apoi înlăturăm detergentul ("clătim") de pe suprafeţele respective cu ajutorul unei cîrpe curate înmuiată în apă şi foarte bine stoarsă. După aceea ştergem orice urmă de apă de pe suprafeţele curăţate, cu ajutorul unei cîrpe uscate.
     
5. ÎNTREŢINEREA  VENTILATOARELOR
    Funcţionarea optimă a sistemului de calcul, chiar şi în condiţiile în care temperatura ambiantă este ridicată, depinde în mare măsură de capacitatea diferitelor ventilatoare de a disipa căldura degajată de componentele calculatorului. Un ventilator nou îşi îndeplineşte funcţia cu succes, însă o dată cu trecerea timpului, randamentul său scade. Prinicipalele cauze pentru scăderea randamentului ventilatorului sînt acumularea de praf pe palelele elicei (care le îngreunează mişcarea) şi dispariţia lubrifiantului care asigură rotirea lină (fără sincope) a elicei. 
    Un ventilator care funcţionează normal emite un zgomot care îşi păstrează aceeaşi intensitate, ca un fel de zumzet (bîzîit) continuu. Un ventilator care nu mai merge bine are de asemenea un sunet caracteristic, sincopat, care nu are în pemanenţă aceeaşi intensitate, pentru că numărul de rotaţii pe minut variază destul de mult chiar pe perioade scurte de timp. Uneori zgomotul ventilatorului dispare pentru o perioadă de timp, semn că el s-a oprit din funcţionare. Ne putem da seama că un ventilator merge prost fie după zgomotul scos de el, fie dacă pornim calculatorul cu carcasa deschisă şi ne uităm la ventilator cu o lanternă.
    Ştergerea palelor elicei se face întîi cu o cîrpă uscată pentru a îndepărta praful şi apoi cu o cîrpă umezită în soluţie de detergent. Stoarcem bine cîrpa şi curăţăm murdăria de pe toată suprafaţa ventilatorului (elice şi casa elicei), după care ştergem ventilatorul cu o cîrpă uscată. Putem însă să ştergem direct palele cu o cîrpă umezita în apă, fără a mai folosi cîrpa uscată. De asemenea se poate folosi şi un tampon de vată umezit în spirt.
    Pentru lubrifierea ventilatoarelor calculatorului avem nevoie de ulei folosit în mecanica fină (de ex. cel folosit pentru ungerea componentelor ceasurilor mecanice). Un ventilator (indiferent că este cel de la sursa de alimentare, de pe răcitor sau cel de pe placa video) este compus dintr-o elice de plastic, care se învîrteşte fixată pe un ax. Rotirea este cu atît mai uşoară cu cît axul este mai bine lubrifiat (uns) cu ulei. Un ventilator nou are destul lubrifiant pentru a funcţiona optim un an de zile, însă cu trecerea timpului lubrifiantul dispare şi rotirea elicei ventilatorului devine din ce în ce mai grea, iar acest lucru se răsfrînge asupra funcţionarii procesorului, care nu mai este răcit suficient. Axul ventilatorului nu este vizibil, el fiind acoperit cu un mic dop de cauciuc, care este şi el ascuns vederii.
    Toate ventilatoarele au două etichete autocolante lipite pe părţi opuse ale porţiunii centrale a elicei, dintre care una este colorată mai viu şi este mai frumoasă, iar alta este colorată în culori mai şterse, fiind mai puţin atrăgătoare. Eticheta mai frumoasă acoperă partea elicei care se vede la exterior şi are o funcţie publicitară, ea acoperind doar o suprafaţă de plastic. Eticheta mai puţin atrăgătoare acoperă însă dopul de cauciuc pe care trebuie să-l scoatem pentru a avea acces la axul elicei. Înlăturăm eticheta fără a o rupe sau mototoli şi o punem bine, pentru că o vom pune la loc după ce ungem axul.
    Scoatem dopul de cauciuc cu ajutorul unei şurubelniţe cu cap plat şi subţire sau cu ajutorul unui briceag, a unei foarfeci, etc. Punem capul şurubelniţei la limita dintre marginea dopului de cauciuc şi porţiunea din plastic a elicei şi apoi tragem uşor în sus, iar dopul va ieşi. În compartimentul care apare vedem capul axului elicei peste care punem o picătură de ulei cu ajutorul unei pipete sau a unei seringi mici. O picătură este suficientă, nu este necesar şi nici indicat să punem mult ulei.
    Punem dopul de cauciuc la loc apăsîndu-l cu degetul şi apoi lipim din nou eticheta peste dop sau punem o bucată de bandă izolatoare (sau scoci), dacă lipiciul etichetei nu mai permite ataşarea ei. Apoi ţinem ventilatorul cu dopul în sus şi rotim de cîteva ori cu mîna elicea ventilatorului pentru a permite uleiului să pătrundă în jos pe toată lungimea axului. Punem ventilatorul de-o parte pentru o jumătate de oră înainte de a-l monta din nou, timp care permite uleiului să coboare pe ax şi să nu iasă pe lîngă marginile dopului atunci cînd manipulăm ventilatorul.
    Pentru ventilatoarele mici (cum sînt cele ale unor plăci video mai ieftine) care nu au dop de cauciuc deasupra axului lor, este esenţial să îl acoperim pe acesta din urmă fie cu eticheta autocolantă, fie cu o bucată de bandă izolatoare (recomandat) sau cu scoci dacă eticheta şi-a pierdut lipiciul. Eticheta sau bucata de scoci trebuie aplicate doar după ce am curăţat bine suprafaţa pe care urmează să le lipim. În nici un caz nu trebuie lăsat descoperit axul ventilatorului, pentru că în acest caz lubrifierea sa a fost în zadar, uleiul dispărînd în cîteva zile. Cantitatea de ulei folosită la lubrifiere nu trebuie să fie foarte mare, pentru că dacă punem prea mult ulei el va dezlipi eticheta de pe axul ventilatorului şi se va scurge în afară. De fapt în cazul ventilatoarelor fără dop de cauciuc este mai degrabă indicat să folosim un lubrifiant pe bază de pastă (de ex. vaselină), pentru că acesta este mai aderent şi nu riscăm să îl pierdem atît de uşor din cauza forţei centrifuge. Temperatura ridicată scade consistenţa pastei lubrifiante, ceea ce permite ungerea optimă a axului ventilatorului. Lubrifiantul-pastă se va evapora după un anumit timp şi va trebui aplicat din nou, dar chiar şi aşa durata de funcţionare corespunzătoare a ventilatorului este dublă faţă de lubrifianţii pe bază de ulei.
    
 6. ÎNTREŢINEREA  RĂCITORULUI PROCESORULUI
    Funcţionarea la capacitate maximă a procesorului, chiar şi în condiţiile în care temperatura ambiantă este ridicată, depinde în mare măsură de capacitatea răcitorului de a disipa căldura degajată de procesor. Un răcitor nou îşi îndeplineşte funcţia cu succes, însă o dată cu trecerea timpului randamentul răcitorului scade. Principalele cauze pentru scăderea randamentului răcitorului sînt acumularea de praf (pe radiator şi pe ventilator) şi dispariţia lubrifiantului care asigură rotirea uşoară a palelor ventilatorului.
    Praful acţionează nefast asupra răcitorului prin două mecanisme. El se depune pe palele ventilatorului şi face ca acestea să se rotească mai greu, dar se depune şi pe structura lamelară a radiatorului, îngreunînd schimbul de căldură dintre aceasta şi mediul exterior.
    Radiatorul se curăţă uşor de praf folosind o cîrpă uscată şi subţire, de exemplu o batistă, pe care o introducem cu grijă în spaţiile dintre lamelele radiatorului şi o mişcăm într-o parte şi în alta. Putem folosi şi o pensulă de pictură (nefolosită pentru pictat) pentru a curăţa de praf anumite zone ale radiatorului. Curăţarea ventilatorului şi lubrifierea axului elicei se fac aşa cum a fost prezentat în secţiunea de întreţinere a ventilatoarelor.
    Întreţinerea răcitorului este bine să fie făcută la intervale regulate, dar oricum cel puţin o dată la 6 luni, pentru a fi siguri că elicea ventilatorului poate să menţină numărul de rotaţii pe minut necesar pentru răcirea adecvată a procesorului. Ea poate fi făcută şi fără a demonta radiatorul, cu alte cuvinte este posibil să demontăm doar ventilatorul şi să facem procedurile de întreţinere ale radiatorului (curăţarea de praf) păstrîndu-l pe acesta montat peste procesor.
    
7. ÎNTREŢINEREA  PROCESORULUI
    Procesorul nu necesită o întreţinere propriu-zisă, dar este bine să-l demontăm dacă dorim să fim siguri că transferul de căldură între el şi radiator este maxim. Pasta termoconductoare, cea care asigură transferul termic, este supusă la temperaturi foarte mari şi ca urmare este posibil ca în timp calitatea ei să să se degradeze, lucru care poate avea consecinţe nefaste asupra funcţionării procesorului. Înlocuirea pastei termoconductoare este o operaţiune extrem de simplă. Va trebui să ştergem pasta termoconductoare veche de pe suprafaţa procesorului şi a bazei radiatorului cu o cîrpă uscată şi apoi să curăţăm ambele suprafeţe cu ajutorul unei cîrpe îmbibate (şi bine stoarse) în spirt. În final ştergem bine cu o cîrpă uscată ambele suprafeţe. Trebuie să fim atenţi să nu apăsăm tare pe procesor în timpul operaţiei de curăţare.
    Montăm procesorul în soclu şi aplicăm o picătură de pastă termoconductoare (din seringa furnizată împreună cu răcitorul) pe suprafaţa lui. Împrăştiem cu delicateţe picătura de pastă într-un strat omogen pe toată suprafaţa procesorului cu ajutorul degetului arătător învelit într-o bucată de plastic (pungă, mînuşă) şi înlăturăm pasta care a depăşit marginile procesorului. După această operaţiune putem să montăm răcitorul peste procesor.
     
8. ÎNTREŢINEREA  PLĂCII  VIDEO
    Plăcile video (PV) moderne sînt componente de a căror funcţionare la parametri maximi depinde performanţa generală a calculatorului. Ele au procesoare grafice (GPU-VPU) din ce în ce mai puternice, care degajă din ce în ce mai multă căldură. Înlăturarea căldurii se face cu ajutorul unor radiatoare (aşezate atît pe GPU cît şi pe memoria de pe PV) şi a unui ventilator pentru GPU.
    Placa video este uşor de demontat, ceea ce face ca întreţinerea ei să nu fie dificilă. Ventilatorul PV este fixat prin nişte şuruburi pe radiatorul de pe GPU. Pentru a le deşuruba trebuie să avem la îndemîna o şurubelniţă cu un cap ceva mai mic. După deşurubare deconectăm cablul de alimentare al ventilatorului, cablu care este fixat într-o priză de pe PV. Unele ventilatoare sînt acoperite cu un grilaj (mască) asemănător cu cel prezent la răcitoarele procesoarelor, pe care trebuie să-l înlăturăm prin deşurubare înainte de a putea să demontăm ventilatorul. Radiatorul de pe GPU şi cele de pe memorii sînt de obicei lipite de acestea, deci nu este indicat să încercăm să le înlăturăm.
    Suflăm cu aer PV pe ambele părţi pentru a îndepărta praful de pe ea şi eventual folosim şi o cîrpă uscată sau o pensulă pentru a curăţa anumite porţiuni ale ei pe care praful a rămas aderent.
    Radiatorul se curăţă de praf folosind o cîrpă uscată şi subţire, de exemplu o batistă, pe care o introducem cu grijă în spaţiile dintre lamelele radiatoarelor (de pe GPU şi memorii) şi o mişcăm într-o parte şi în alta. Curăţarea postamentului radiatorului (porţiunea care acoperă procesorul grafic) trebuie făcută cu delicateţe, fără a apăsa tare, pentru a nu deteriora procesorul. Putem folosi şi o pensulă de pictură pentru a curăţa de praf anumite zone ale radiatoarelor. Curăţarea ventilatorului şi lubrifierea axului elicei se fac aşa cum a fost prezentat în secţiunea de întreţinere a ventilatoarelor.
    Răcitoarele ("coolers") de pe plăcile video sînt de multe ori principalele responsabile de funcţionarea necorespunzătoare a acestora. Un răcitor care nu a fost curăţat timp de 3 - 6 luni va duce la supraîncălzirea cipsetului grafic şi în consecinţă la deteriorarea performanţei acestuia, în special în cursul aplicaţiilor grafice intensive (jocuri 3D, etc.). Din cauza faptului că ventilatoarele de pe PV cu performanţa obişnuită sau medie sînt de cele mai multe ori de mici dimensiuni, ele îşi vor pierde destul de uşor lubrifiantul şi nu vor mai fi capabile să se rotească cu numărul de rotaţii pe minut necesar pentru răcirea corespunzătoare a cipsetului. Un ventilator care are nevoie de lubrifiere scoate un sunet sincopat (cu întreruperi) şi nu unul constant (zumzet).
    În condiţiile în care ventilatorul PV se roteşte foarte încet, plasticul din care este construită PV se va supraîncălzi şi va emite un miros caracteristic de ars, chiar dacă nici una din componentele electronice de pe ea nu s-a ars la acel moment. Dacă nu vom demonta ventilatorul de pe PV pentru a-l curăţa de praf şi a-l lubrifia, atunci avem toate şansele ca PV să devină inutilizabilă, pentru că mai devreme sau mai tîrziu una din componentele electronice principale (cipsetul sau modulele de memorie) nu va mai rezistă la temperatura crescută şi se va arde cu adevărat. MunteAlb recomandă curăţarea răcitorului (radiator + ventilator) plăcii video o dată la 3 luni sau mai des, în funcţie de cît de bună este retenţia lubrifiantului. Este esenţial ca după lubrifierea ventilatorului să acoperim axul lui cu eticheta autocolantă, pentru că dacă nu o vom face, tot uleiul pe care l-am pus se va pierde în cîteva zile din cauza evaporării şi a acţiunii forţei centrifuge. În cazul în care eticheta autocolantă şi-a pierdut lipiciul, o putem înlocui cu o bucată de bandă izolatoare (recomandat) sau cu scoci.
    Pentru ventilatoarele mici fără dop de cauciuc este recomandată folosirea unui lubrifiant pe bază de pastă, cum este vaselina, care nu se pierde atît de repede, pentru că se evaporă mai greu şi este aderentă. Se ia cu vîrful unui ac o cantitate mică de lubrifiant şi se unge axul ventilatorului, după care se trage uşor de elice înspre exterior de cîteva ori, pentru a împrăştia lubrifiantul pe toată lungimea axului. Apoi se învîrt palele de 2-3 ori. Chiar dacă palele se mişcă greu, nu trebuie să ne facem probleme, deoarece temperatura crescută din timpul funcţionării plăcii video va scade consistenţa pastei şi palele se vor roti la viteză maximă. Şi în acest caz nu trebuie să uităm să aplicăm eticheta sau banda izolantă deasupra axului ventilatorului. Putem folosi ca lubrifiant orice pastă medicinală sau cosmetică, pentru că acestea conţin în cantităţi mari lanolină şi parafină. Un ventilator fără dop căruia i s-a aplicat pasta lubrifiantă funcţionează corespunzător o perioadă dublă faţă de unul căruia i-a fost aplicat un lubrifiant lichid.
   
 9. ÎNTREŢINEREA  PLĂCII  DE  BAZĂ, A  PLĂCILOR  DE  EXTENSIE  ŞI  A  MEMORIEI  RAM
    Placa de bază (PB) trebuie suflată cu aer pe ambele părţi, pentru a îndepărta praful acumulat la suprafaţa ei. Este posibil ca o parte din praf să rămînă aderent la suprafaţă în unele locuri (sloturi PCI, sloturi ale modulelor de memorie, etc.) şi acesta va trebui îndepărtat cu o cîrpă uscată sau cu o pensulă. Cablurile de conectare a componentelor calculatorului (cablurile IDE, de ex.) trebuie şi ele şterse de praf.
    Una din componentele cipsetului PB şi anume cea numită "NorthBridge" este răcită fie cu un radiator, fie cu un răcitor complet (radiator şi ventilator). Pentru întreţinerea acestora se procedează aşa cum a fost explicat mai sus.
    Plăcile de extensie sînt plăcile introduse în sloturile PCI (modem, placă de reţea, etc.) şi la fel ca PV ele trebuie curăţate de praf prin suflare şi eventual cu ajutorul unei cîrpe uscate. Modulele de memorie trebuie şterse de praf cu o cîrpă uscată.
     
10. ÎNTREŢINEREA  UNITĂŢILOR  DE  STOCARE
    Hardiscul, unitatea CD-ROM şi unitatea de dischetă trebuie şterse de praf la exterior cu o cîrpă uscată.
    Funcţionarea unităţii CD-ROM este uneori afectată de acumularea de praf la interior (mai ales dacă folosim discuri murdare, pline de praf), care se depune pe lentila mecanismului de citire a discurilor. Există nişte CD-uri speciale care permit curăţarea lentilei respective. În mod normal nu este necesar să folosim aceste discuri speciale, pentru că unitatea funcţionează bine timp de cel puţin 1,5-2 ani de folosire intensivă, după care este recomandat să o înlocuim cu o unitate nouă.
    Unitatea de dischetă este una din componentele care acumulează pe parcursul timpului mult praf la interior, indiferent dacă o folosim sau nu. Acest lucru se întîmplă din cauza prezenţei fantei de introducere a dischetelor, prin care intră mult praf chiar dacă fanta este acoperită de un volet protector. Unitatea se poate demonta foarte uşor, pentru că panoul frontal din plastic şi partea superioară a carcasei metalice nu sînt fixate cu şuruburi, ci au nişte ghidaje care se încastrează în nişte găuri şi astfel putem curăţa praful din interiorul unităţii. Aceste unităţi sînt însă atît de ieftine, încît după 1,5-2 ani de folosire intensivă este mai bine să cumpărăm o unitate nouă, dacă cea pe care o avem nu mai funcţionează corespunzător.
     
11. ÎNTREŢINEREA  SURSEI  DE  ALIMENTARE
    Sursa de alimentare este componenta care, în caz că nu este întreţinută periodic, poate afecta cel mai mult funcţionarea calculatorului. Mulţi utilizatori ai calculatoarelor se plîng de faptul că sursele ieftine nu sînt fiabile şi că se defectează mai devreme sau mai tîrziu. Ei recunosc totuşi că nu au acordat atenţie faptului că sursa de alimentare trebuie întreţinută corespunzător pentru a avea randament maxim şi de durată. Nu trebuie însă pierdut din vedere faptul că şi sursele scumpe trebuie întreţinute, pentru că şi ele sînt afectate de praf şi căldură. Este posibil că sursele scumpe să fie mai tolerante la lipsa de întreţinere, însă în timp şi ele îşi vor pierde din funcţionalitate dacă nu sînt curăţate.
    Sursa este compusă în principal dintr-un transformator, care are rolul de a prelua curentul electric alternativ de 220 V provenit de la priza de perete şi de a-l transforma în curent continuu de diferite voltaje, pentru alimentarea componentelor calculatorului. Transformatorul se încălzeşte foarte tare în timpul funcţionării şi pentru răcirea lui se foloseşte un ventilator care elimină în permanenţă aerul cald din cutia sursei.
    Temperaturile înalte şi praful duc cu timpul la defectarea ventilatorului şi în consecinţă funcţionarea sursei de alimentare este perturbată. La sfîrşitul unui an de funcţionare este foarte posibil ca ventilatorul sursei să îşi piardă o mare parte din lubrifiant şi palele elicei să fie pline de praf. Ca urmare zgomotul scos de ventilator va deveni sincopat (se opreşte, porneşte iar, etc.), iar dacă ne uităm cu lanterna putem vedea ca palele se învîrtesc greu. Uneori este posibil ca ventilatorul să nu înceapă să se învîrtă atunci cînd pornim calculatorul sau să se oprească după un anumit timp. Sursa va emite un miros caracteristic, de ars şi acesta este semnul cel mai evident că trebuie să închidem calculatorul şi să curăţăm sursa sau să cumpărăm una nouă. Prezenţa mirosului de ars nu înseamnă că sursa s-a ars şi nu mai poate funcţiona. Dacă o curăţăm în mod corespunzător ea va funcţiona bine.
    Marea dilemă legată de întreţinerea surselor de alimentare este dată de faptul că pentru a le curăţa complet trebuie să le deschidem, şi în acest fel rupem sigiliul producătorului. Dacă nu le curăţăm la timp ele se vor strica, iar dacă vrem să le curăţăm, vom pierde garanţia oferită de producător. Fiecare posesor de calculator trebuie să decidă singur dacă îşi asumă riscul de a pierde garanţia. Este recomandat ca sursa de alimentare să fie deschisă şi curăţată de personal specializat de la un service pentru calculatoare. Deschiderea sursei de alimentare este prezentată aici doar în scop informativ, fiecare utilizator care o pune în practică asumîndu-şi responsabilitatea personală pentru deschiderea sursei şi curăţarea ei la interior.
    Există şi posibilitatea să efectuăm o curăţire parţială a sursei fără a o deschide. Pentru aceasta suflăm cu aspiratorul aer prin fantele cutiei în care se află sursa şi astfel eliminăm o parte din praful aşezat pe piesele din ea. Cu acest procedeu nu rezolvăm însă cele mai importante probleme şi anume curăţarea palelor ventilatorului şi lubrifierea axului acestuia.
    Cutia sursei este alcătuită din două părţi metalice încastrate şi ataşate prin şuruburi. Înlăturăm şuruburile de la partea superioară a cutiei şi scoatem "acoperişul" acesteia. Pe tot parcursul manevrelor următoare este indicat să nu atingem piesele sursei de alimentare. În acest moment putem "sufla" aer peste componente pentru a înlătura praful. Deşurubam ventilatorul şi îl scoatem din cutie atît cît putem, el fiind fixat printr-un cablu care nu se poate deconecta. Aplicăm procedurile cunoscute de întreţinere a ventilatorului (curăţare de praf şi lubrifiere) după care remontăm cutia sursei.
     
12. PERIODICITATEA  PROCESULUI  DE  CURĂŢARE
    Procesul de curăţare a componentelor interne trebuie repetat periodic, dar nu este nevoie să demontăm complet calculatorul decît cel mult o dată la 6 luni pentru a-l curăţa de praf în mod temeinic. Periodicitatea întreţinerii unui calculator este în anumite limite o materie de preferinţă personală, însă nu trebuie uitat că un calculator bine întreţinut funcţionează mai bine decît unul care este neglijat d.p.d.v al curăţeniei.
    Este indicat ca o dată la 3 luni (sau mai frecvent, în funcţie de mediul ambiant în care se află calculatorul) să deschidem carcasa calculatorului şi să suflăm aer peste componente pentru a le curăţa de praf. Unele componente (placă video, de ex.) pot fi demontate şi curăţate foarte uşor. Putem de asemenea să ştergem de praf unităţile de stocare fără a le demonta. Ventilatoarele trebuie curăţate de praf şi eventual lubrifiate o dată la 3 luni.