vineri, 9 decembrie 2016

Cardiologii si oamenii de stiinta ne atentioneaza: Ce se intampla cu INIMA ta cand te ENERVEZI

DA, mania intensa dauneaza grav sanatatii inimii, confirma si cercetatorii cardiologi. Afla CUM!

Cu totii ne enervam. Mania este o emotie normala pe care o experimenteaza sau a experimentat-o fiecare dintre noi si mai mult ca sigur ca in spatele ei se afla de cele mai multe ori un motiv bine intemeiat. Nici chiar Iisus Hristos nu a fost strain de acest sentiment. Insa mai nou, oamenii de stiinta sustin ca este vital pentru tine sa faci fata maniei in mod corespunzator se arata intr-un articol aparut in publicatia medicala www.webmd.com. Acest sentiment acaparator poate fi extrem de distructiv pentru sanatatea ta si mai ales pentru sanatatea inimii tale daca nu este gestionat corespunzator.

“Felul in care facem fata maniei poate face cu adevarat diferenta pentru inima”, ne avertizeaza oamenii de stiinta!

informatii via Webmd.com
“Daca ai o reactie distructiva fata de manie, creste si probabilitatea sa faci un infarct”, este de parere medicul Dave Montgomery, cardiolog la spitalul Piedmont din Atlanta. Iar acest lucru este valabil si atunci cand mania intensa te face ‘sa iei foc” sau doar sa “fumegi” in tacere, prin urmare chiar daca exprimi mania sau o tii in tine.

Nu mania obisnuita, normala este problema, vine sa precizeze si doctorul Laura Kubzansky, specialistul care a studiat in cadrul Harvard School of Public Health modul in care stresul si emotiile afecteaza bolile de inima, ci nivelul inalt al maniei. Daca le poti spune oamenilor intr-o modalitate potrivita ca esti manios, acesta este un semn bun, mai adauga cercetatorul. Totodata, cardiologul Holly S. Andersen din New York atrage atentia ca “este extrem de important ca medicii sa aiba grija de persoana pacientilor ca intreg, inclusiv de starile si vietile lor”.

Ce se intampla cu inima ta cand te enervezi

Emotiile precum mania si ostilitatea intensifica reactia ta de “lupta sau fugi”. Cand se intampla acest lucru, hormonii stresului, inclusiv adrenalina si cortizolul iti accelereaza bataile inimii si respiratia. Ai o explozie de energie. Vasele tale de sange se contracta (vasoconstrictie) si presiunea sangelui creste, iar aceste raspunsuri ale inimii fata de mania intensa sunt confirmate de cercetarile recente.
De asemenea, intr-un studiu, cercetatorii au descoperit ca oamenii sanatosi care sunt adesea maniosi sau ostili sunt cu 19% mai predispusi decat oamenii calmi sa dezvolte boli de inima. Din randul celor care sufereau de boli de inima, cei care de obicei erau maniosi sau ostili s-au simtit mai rau decat ceilalti.
Prin urmare, nu trebuie sa lasam mania sa preia controlul asupra noastra, ci noi asupra ei. Poate ca nu putem schimba circumstantele care au declansat-o, insa putem schimba felul in care reactionam la ea.

4 lucruri pe care sa ti le spui cand esti manios

“Invata sa observi semnele maniei”, ne sfatuieste Wayne Sotile, medic si autor al cartii “Thriving With Heart Disease”.
In continuare, publicatia www.webmd.com ne recomanda ca atunci cand suntem maniosi sau realizam ca mania este pe cale sa se declanseze si bataile inimii incep sa se inteteasca, sa ne amintim 4 lucruri. Prin urmare, respira adanc si spune-ti cu voce tare sau in gand:

1. “Nu pot sa realizez nimic invinovatind alti oameni chiar daca sunt responsabili pentru aceasta problema. O sa incerc o alta abordare.”

2. “Va mai conta asta in 5 ani de acum? (5 ore? 5 minute?)

3. “Daca si maine o sa mai fiu manios in privinta acestui lucru, o sa ma ocup de el atunci. Insa pentru moment, pur si simplu o sa ma linistesc.”

4. “A avea un comportament manios nu este acelasi lucru cu a arata ca imi pasa.”

 *Sursa: Webmd.com