duminică, 20 noiembrie 2016

Cum creștem imunitatea cu ajutorul mierii

Când vine vorba de sănătate în sezonul rece, pe buzele tuturor este cuvântul "imunitate": cum facem să creştem imunitatea organismului? Mulţi oameni apelează la produsele apicole, dar nu ştiu cum să le ia corect sau cât timp durează o cură. Vorbim chiar acum despre miere, propolis, lăptişor de matcă şi polen.

Pentru a preveni răcelile şi gripele, borcanul cu miere din bucătărie poate fi de ajutor. Medicii recomandă în special maceratul din miere şi cătină: de două ori pe zi, câte o linguriţă, cât durează sezonul rece. Dacă simţiţi că vă încearcă răceala, faceţi ceaiuri în care să adăugaţi lămâie şi miere.
Dr. Ruxandra Constantina, medic apifitoterapeut: „Mierea de tei este benefică în caz de infecţii respiratorii. Are efecte expectorante şi calmante ale tusei. Mierea de brad, în general mierea de conifere este foarte concentrată şi este bună în diferite infecţii, în special ale aparatului respirator, şi mierea de floarea-soarelui care este benefică în afecţiuni respiratorii de tip bronşită.”
La fel de multe beneficii are şi propolisul, considerat un antibiotic natural. Albinele îl folosesc pentru a dezinfecta stupul. Aceeaşi acţiune antibacteriană o are şi în organismul nostru.
Dr. Cristina Mateescu, preşedinte Comisia Ştiinţifică de Apiterapie a Apimondia: „Fără propolis, imaginaţi-vă un mic orăşel în care am exista aşa vreo 5 kilograme de albine, deci 50.000 de locuitori în care nu am avea niciun mijloc de curăţenie, niciun agent, niciun dezinfectant ,ar fi tragic şi vă daţi seama ce afecţiuni ar fi acolo.”
Dr. Ruxandra Constantina, medic apifitoterapeut: „El poate fi administrat sub formă de praf, grăuncioare sau sub formă de tinctură de propolis. Se administrează cam o picătură pe kilogram-corp.”
Atenţie! Medicii nu recomandă să luaţi toată cantitatea o dată, ci împărţită în patru reprize. Picăturile pot fi puse pe o bucăţică de pâine sau în miere.
Lăptişorul de matcă este un alt "medicament" natural pe care îl putem lua în această perioadă a anului, când schimbările de temperatură, combinate cu stresul şi oboseala, ne slăbesc imunitatea. Produsul poate fi luat în cure periodice de 4-6 săptămâni.
Dr. Ruxandra Constantina, medic apifitoterapeut: „Este bine ca lăptişorul de matcă să fie administrat în prima parte a zilei pentru că este un tonic şi un energizant deosebit.”
Lăptişorul de matcă poate fi luat ca atare sau pus în miere. De exemplu, la 100 de grame de miere se adaugă 2 grame de lăptişor de matcă.
Un alt produs important al stupului este polenul.
Dr. Ruxandra Constantina, medic apifitoterapeut: „Polenul poate avea diferite acţiuni specifice în funcţie de floarea sau planta de la care provine. De exemplu, polenul de trandafir sălbatic care acţionează benefic pentru creşterea imunităţii.”
Chiar dacă au multe beneficii, produsele apicole pot fi periculoase dacă sunt luate după ureche, mai ales dacă sunteţi alergici. Cel mai bine apelaţi la un medic specialist dacă vreţi să începeţi o cură de imunizare.

*Sursa:  digi24.ro